fbpx

3 mód a munkahelyi időpazarlás redukálására

1024 576 blog admin

Akár órabéres akár fix fizetést biztosít az adott munkahely, fel szokott merülni a munkahelyi időpazarlás problémája. Ez lényegében azt jelenti, hogy a munkaidő alatt munkakörön kívül eső feladatokat is végeznek az alkalmazottak. Természetesen bármilyen cégről vagy vállalkozásról van szó, nem lehet minden munkanap minden munkaidőben eltöltött perce 100%-ig hasznos. Ám nem minden munkahelyi időpazarlás hordoz negatív konnotációt. Blogunkban 3 olyan módot fogunk kifejteni, amivel redukálni lehet a negatív értelemben vett munkahelyi időpazarlást.

Az alkalmazottak, beosztottak megismerése

Mind a cégek, mind az alkalmazottak eltérőek, így attól függetlenül, hogy csökkenteni szeretné egy adott vezető a munkahelyi időpazarlást, egy top-ranglistás produktivitási eszköz nem feltétlenül fogja garantálni a sikert. Ezért is fontos a vállalat összetételének megértése, hogy olyan eszközöket lehessen alkalmazni, amelyek a közösségre valóban hatással lesznek. Teljesíthető felmérések keretein belül, ebben az esetben célzott kérdésekkel érdemes kiismerni a beosztottakat. A munkahelyi időpazarlás csökkentése érdekében az alábbi kérdésekre érdemes kitérni: a munkavállalók munkahelyi időtöltése és a személyes életük munkára gyakorolt hatása.

 A munkahelyi juttatásokhoz való hozzáállás formálása

A munkaadók 79%-a számol azzal, hogy a következő 3 évben növelni fogja a juttatásokra szánt technológiai költségvetést, de ahhoz, hogy 2024-ben valóban technológiavezérelt fejlődést lehessen elérni, több fog kelleni. Számos szolgáltatás elérhető már online, például személyes pénzügyi tanácsadás vagy akár mentálhigiénés tanácsadás is. A munkahelyi időpazarlás csökkentésére ám ellenkezőleg inkább az olyan lehetőségek fognak megoldást nyújtani, amik az irodán és leginkább a munkaidőn belül elérhetőek. Abban az esetben ha növelni szeretné a beosztottak hatékonyságát és csökkenteni szeretné a munkahelyi időpazarlást, céljait nem feltétlenül a végtelen kávéfogyasztási lehetőséggel fogja elérni. Az irodán belüli teljesítmény növelése érdekében a következő kérdéseket szükséges átgondolni és egy azonos gondolkodásmódot kialakítani a vezetői csapaton belül:

  • Milyen juttatások vagy szolgáltatások legyenek elérhetőek online és melyek személyesen?
  • Mely juttatások tudják hatékonyabbá tenni a beosztottak munkáját és ezek közül melyiket lehet alkalmazni az irodán belül és melyiket otthoni munkavégzés során?
  • Vannak-e olyan szolgáltatásokat, amelyek azoknak segítenek, akiknek célzottabb segítségre lenne szükségük? Ide tartozik például az, ha valaki távolról jár be vagy ha nehezen tudja biztosítani a napközbeni gyermekfelügyeletet.

Mesterséges intelligencia

A mesterséges intelligencia robbanásszerű fejlődése minden vezetőt arra késztetett, hogy elgondolkozzanak azon, hogy a munkafolyamatoknak mely részét lehet vagy szükséges automatizálni. Ez a munkahelyi időpazarlás csökkentésében úgy segíthet, hogy miután a vezető pozícióban lévők meghatározták mely területeken szükséges az automatizálás, ezeket a funkciókat megpróbálják beilleszteni a beosztottak magánéletébe. Vagyis lényegében mérhetővé válik, hogy hol elérhető a legnagyobb ugrás a munkavállalók hatékonyságában és mely területek hátráltatták az irodai vagy otthoni munkavégzést.

+1 tipp, a munkahelyi kultúra változásáról

Ahhoz, hogy csökkenteni lehessen a munkahelyi időpazarlást, a Z generáció igényeit is szükséges figyelembe venni. Ennek a generációnak a munkahelyi szükségletei összefüggésben lesznek a HR-területtel, így vezetőként érdemes lehet erre is időt szánni. Ez lényegében annyit jelent, hogy nagy mértékben lehet csökkenteni a munkahelyi időpazarlást az ilyen korú alkalmazottak számára, ha úgy érzik, meghallgatják őket és a problémáikat, valamint a mentális egészségük is prioritásként van kezelve.

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin