fbpx

Munkaerőpiaci stabilitás

1024 576 blog admin

A magyar munkavállalók bizalmi szintje a munkáltatóik felé a BNP Paribas Cardif Biztosító és a Medián felmérése szerint 2023-ban stabil és kiegyensúlyozott volt. A következő negyedéves felmérésben pedig növekvő tendenciára is lehet számítani. A decemberben végzett felmérés szerint a magyar munkavállalók kevésbé félnek attól, hogy elveszítik a munkájukat.

Stabilitási index

75 pontos értéket vett fel a BNP Paribas Cardif Munkaerőpiaci Stabilitási Indexe, ez 1 pontos emelkedést jelent az előző negyedévhez képest. A COVID-helyzet a munkaerőpiac számára is megterhelő volt, hiszen rengeteg munkavállaló vesztette el állását. Ez nem csak pénzügyi, hanem a munkáltatók felé való bizalmi kételyeket is keltett. 

Kiss Márk István, a BNP Paribas Cardif Biztosító vezérigazgatója szerint összességében a magyar munkavállalók bizalmi attitűdje stabil és kiegyensúlyozott volt, amelyet nem kifejezetten befolyásolt a gazdasági környezet sem. Továbbá a következő időszakot makrogazdasági javulás fogja jellemezni, ami a munkavállalók hangulatára és hozzáállására is pozitív hatással lehet.

Tartalékok vészhelyzetben

A felmérésben résztvevő háztartások 18%-a kevesebb, mint egy hónapot tudna átvészelni a főállásából szerzett fizetése nélkül. Ez 2%-pontos emelkedést mutat az előző évi eredményekhez képest. Továbbá 16%-ról 19%-ra emelkedett azon háztartások száma, ahol állásvesztés esetén több, mint egy évnyi tartalék is van.

Javuló tendencia

A magyar munkavállalók bizalmi attitűdjének stabilitása és kiegyensúlyozottsága abban is megmutatkozik, hogy a megkérdezettek 72%-a egyáltalán nem aggódik amiatt, hogy egy éven belül elveszítheti az állását. Ez önmagában 10%-pontos ugrás egy év alatt. Az előző negyedévhez képest 3, a tavalyi év hasonló időszakához képest 2 ponttal növekedett az a mutató, amely a megkérdezettek azon attitűdjét méri, mely a jelenlegi pozíciója biztonságát jelenti, tehát mennyire fél a munkavállaló attól, hogy bármikor elveszítheti a munkáját. Így a munkavállalók 56%-a gondolja azt, hogy 5 évig mindenképp biztonságban van az adott pozícióban, ami 2 pontos emelkedést jelent az előző negyedéves munkavállalói bizalmi attitűd stabilitásában. 

Biztos, ami biztos

A felmérésben többek között arra is kíváncsiak voltak, hogy a munkavállalók milyen valószínűséggel kötnének olyan jellegű biztosítást, amely abban az esetben segítene, ha hirtelen jelleggel ér véget egy főállás. Ez az arány 38%-ra emelkedett, ami 4%-pontos emelkedést jelent. 19%-a a megkérdezett munkavállalóknak már rendelkezik ilyen biztosítással, ami szintén jelentheti azt, hogy a magyar munkavállalók bizalmi attitűdje stabil és kiegyensúlyozott.

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin