fbpx

Nemi különbségek a munka világában

1024 576 blog admin

Az idő során ugyan csökkent a férfiak és nők közti különbség abban, hogy ki vehet részt felsőoktatásban, ki milyen pozícióban helyezkedhet el, ám a nemi különbségek a munka világában nem tűntek el teljesen.

Gyerekkori példák

Az alapvető társadalmi berendezkedésből kiindulva sokszor elsősorban férfi szerep merül fel akkor, ha a vezetői szerepekről esik szó. Gyerekkorból fakadóan (természetesen ez nevelésenként eltérő lehet) a lányok olyan nevelést kapnak, hogy alkalmazkodóak, kedvesek és szerények legyenek, a fiúkat pedig az erőteljes, magabiztos és határozott magatartásra ösztönözték. Így felnőttkorra szinte elkerülhetetlen lesz, hogy ne alakuljanak ki nemi különbségek a munka világában.

Állások megpályázása

A társadalmi berendezkedéshez kapcsolódva, vagyis ebből adódóan, egy 2015-ös felmérés azt mutatta, hogy a nők kizárólag abban az esetben adják be a jelentkezésüket egy munkára, ha a feltételeknek 100%-a megegyezik azokkal a dolgokkal, amiket ők tudnak nyújtani. Ezzel szemben a férfiak akkor is megpályáznak egy állást, ha csak 60%-os az egyezés.

Gyermekvállalás hatása a munkaerőpiacra

A nemi különbségek a munka világában a bérezésben is megmutatkozik. 2018-ban 12,2%-kal kerestek kevesebbet ugyanabban a pozícióban lévő nők, mint férfiak, valamint a gyermekvállalás is hátrányosan hat a nők munkaerőpiaci jelenlétére (terhesség korszakában nem veszik fel vagy léptetik elő, a munkába visszatérés után pedig alacsonyabb bérezésre számíthatnak).

Multitasking

Tudta, hogy a nők több dolgot tudnak párhuzamosan végezni? Míg a nők többségének nem okoz gondot az, ha több dolgot kell egyszerre csinálniuk, addig a férfiak nagy része a kiosztott feladatok között prioritást állít fel és nagyrészt előre látja, hogy melyik feladatra mennyi idő fog kelleni.

Az arany középút

Alapvetően elmondható, hogy a nők nagyobb arányban tudják elveszíteni az egyensúlyt a munka világa és a magánéletük között. A nemi különbségek a munka világában ennél a pontnál úgy jelennek meg, hogy a legtöbb esetben a munka mellett a nő végzi a házimunkát, ő vállal nagyobb felelősséget a gyereknevelésnél és ennek ellenére ugyanannyi munkát kell elvégeznie, mint férfi kollégáinak. 

Dolgok, amik nem változnak

Ugyan eddig csak olyan dolgokról olvashatott, amelyek nemi különbségekre utalnak a munka világában, viszont vannak olyan dolgok, amik ugyanúgy működnek a nemeknél. A motiváció ösztönzése érdekében majdnem azonos mértékben gondolják úgy a férfiak és nők, hogy a fizetésemelés vagy jutalékok osztása a legjobb megoldás, tehát összeségében a bérezésben megjelenő pozitív ráta.

https://pallas70.hu/karrier/hirek/ferfiak-es-nok-a-munkaeropiacon
https://real.mtak.hu/154467/1/Csore_Kira.pdf
https://www.prodiak.hu/cikkek/ferfiak-nok-ebben-mas-munkastilusuk

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.



    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin