fbpx

Munkavállalói elkötelezettség

1024 576 blog admin

A vállalatnál dolgozók jól érzik magukat? Lelkesek a projektek miatt, amiken dolgoznak? Szívesen töltik a csapatépítő programokat kollégáikkal? Nem sok cég mondhatja el ezt magáról, pedig a munkavállalói elkötelezettség az egyik legfontosabb ma  egy vállalkozás életében. Kutatások bizonyítják, hogy egy lelkes dolgozói kör átlagosan 21%-kal nagyobb teljesítményt és profitot ér el, mint egy olyan vállalat, ahova az emberek csak „letudni a munkát” járnak be.

Miről is van szó?

A munkavégzés annál effektívebb, minél megbízhatóbb kollégák végzik. A kiváló szakemberek megtalálása, integrálási folyamata és beszoktatása azonban nem kis idő és költség, ráadásul sok esetben zsákutca is, ha a kolléga egy év után tovább áll. A munkavállaló elkötelezettségének növelése tehát elsődleges feladata a cégnek, ebből következik ugyanis a produktivitás következő foka: hatékonyabb csapatmunka, alacsonyabb felmondási arány és emelkedett munkavállalói morál.

Dominó-reakció

Az elégedetlen munkavállaló nem csak a felmondásával nehezítheti meg a cég életét – na, persze sok esetben áldásnak tűnhet ez a lépés -, hanem a negatív véleményével a kollégáit is megfertőzheti. Sőt, jövőbeni munkatársakat is elriaszthat attól, hogy jelentkezzenek a vállalathoz, amennyiben csúnyán beszél a vezetőségről és a céges mindennapokról! Ezt egyetlen neves brand sem engedheti meg magának!

Nehezebbnek tűnik, mint ami

A munkavállalói elkötelezettség erősítése első hallásra talán nehézkes, fárasztó és irreleváns ötletnek tűnik, de valójában egyiknek sem kell lennie! A megfelelő HR stratégiával úgy ismerheti meg cége alkalmazottait, hogy az nem válik teherré. Arra biztatunk minden vezetőt, hogy teremtsen egy olyan közeget, ahol a munkavállalók fejlődhetnek és élvezhetik a mindennapi feladatvégzést! Az alábbi tippek megfogadásával ezt könnyedén megteheti:

1. Transzparencia: Tegye láthatóvá az eredményeket! 

A részfeladatok leosztása sok esetben azzal jár, hogy a munka eredménye végül nem jut el azokhoz, akik valójában dolgoztak a projekten. A munkavállaló lelkesedését és elköteleződését nagymértékben növelheti, hogyha folyamatosan látja, hogy amit csinál az vezet valahova, ráadásul sikeres is! A visszajelzések nagyon motiválóak tudnak lenni, a kolléga pedig azt érezheti, hogy valóban szükség van a szaktudására és értéket teremt.

2. A valódi bizalom jele a felelősség átruházása

A legtöbb vezető szereti a saját kezében tartani a dolgokat és felügyelni a projekteket. A túlzásba vitt ellenőrzés azonban könnyedén a bizalmatlanság benyomását keltheti. Bátran tegyünk nagyobb felelősséget kollégáink vállára, hogy azt érezzék, valóban hozzáértőnek tartjuk őket. A fejlődés elengedhetetlen eleme a kihívás, a terhelés növelése, hiszen a munkavállalók csak akkor tudnak tanulni, ha teret engedünk nekik.

3. A személyiségek kollaborációja

Ma már nem „hátrány”, ha nem mindenki ugyanolyan – sőt, a munka világában is megtanultuk, hogy a kiaknázott erősségek jóval produktívabbá teszik a workflow-t. A személyes beszélgetések során kiderülhet, melyik kolléga milyen „rejtett tehetséggel” bír, illetve a személyiségtesztek és a csapatépítő programok is szuper lehetőséget kínálnak erre. Az emberek szeretik, hogyha nem csak egy oldalukat mutathatják meg a munkahelyükön. 

4. A vezetői készségeken (nagyon) sok minden múlik 

Micsoda igazság?! – gondolhatja magában a kedves olvasó és valóban! A munkavállalói elkötelezettségen is sokat ronthat egy rosszul kiválasztott vezető. Fokozottan figyeljünk oda arra, hogy a kollégák között gördülékeny és jó hangulatú kommunikáció, illetve bizalmi viszony alakuljon ki! A jó felettes-beosztott kapcsolatot kölcsönös tisztelet jellemzi.

5. A személyes beszélgetésekről

A személyes beszélgetések fontosságáról az egyéni skillek kiaknázásánál már írtunk, azonban a kollégák megtartásához is elengedhetetlen. A rendszeres konzultációk lehetőséget kínálnak arra, hogy megismerjük a munkavállalóink igényeit, aktuális élethelyzetüket és a jövőre vonatkozó terveiket.

+1 Extra-tipp: a korszellemnek megfelelő flexibilitás

A rugalmas munkaidő, a kiegyensúlyozott munka-magánélet viszony és a családbarát iroda erősítheti a munkavállalók elköteleződését. Legyünk nyitottak az újításra és ne féljünk kipróbálni manapság trendi megoldásokat, ha azok valóban elősegíthetik a munkavégzést!

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.



    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin