fbpx

Így tartsd meg a munkavállalóidat: visszajelzés!

1024 576 blog admin

Hogyan csökkenthetjük effektíven a vállalatunkon belüli fluktuációt? Hogyan előzhetjük meg, hogy a kollégáink rövid idő elteltével felmondjanak? Előző blogcikkünkben bemutattuk, miért olyan fontos a munkavállalói elkötelezettség növelése és ennek milyen módszerei vannak. A mai cikkünkben a visszajelzés adás fontosságáról szeretnénk egy pár perc erejéig értekezni. Tartson velünk, hogyha kíváncsi rá, hogyan teheti még jobb munkahellyé vállalatát! 

A visszajelzés adás elengedhetetlen faktora a fejlődésnek, ami a munkáltató és a munkavállaló részéről egyaránt fontos. A rendszeres kommunikáción és értékelésen keresztül kiküszöbölhetjük a hibák ismételt elkövetését, a krónikus nézeteltéréseket és a félreértések egy részét is. A visszajelzés tehát a munkafolyamat fejlesztésének kiemelt fontosságú eleme, azonban jelen cikkünkben a kollégákra gyakorolt jótékony hatásaira fogunk fókuszálni.

Visszajelzés adok-kapok

A személyes konzultációk nem csak arra biztosítanak teret, hogy a felettesek megosszák meglátásaikat a projektjükön dolgozó kollégával, de arra is, hogy a vezetők is visszajelzéseken keresztül fejlődjenek. Fontos tisztázni a munkavállalókkal, hogy ezek a beszélgetések „safe place”-ek, bárki nyugodtan megoszthatja a gondolatait, a kritikusabb megjegyzések miatt sem fog senki hátrányt szenvedni. Természetesen a jó konzultációnak az alapja a kulturált viselkedés és a kölcsönös tisztelet.  Amennyiben ez a két alapkő megvan, a gondolatok már szabadon áramolhatnak. A visszajelzés adás lehetőségének megteremtésével elkerülhetőek a hosszú ideig fennálló kellemetlenségek és a mélyen gyökerező konfliktusok.

Példaértékű vezetőség

A vezetők feladata, hogy az építő visszajelzések adásával és fogadásával bemutassák, hogy a visszacsatolások folyamatos fejlődést eredményeznek. A munkavállalók számára motiváló és bizalomkeltő látni, hogy megindul egy párbeszéd, esetleg változás is bekövetkezik az értékeléseik alapján.

Tegyük szokássá! 

A visszajelzés adás egy idő után a workflow részévé válik, a kezdetekben azonban érdemes egy kicsit rásegíteni. A munkatársaknak kínáljuk fel az anonimitás lehetőségét, legyenek név nélküli visszacsatoló kérdőívek! Szoktassuk rá a kollégákat, hogy hetente vagy kéthetente egy kávé mellett röviden foglalják össze az elmúlt időszakban tapasztalt élményeiket! Ne csak teret, de időt és platformot is biztosítsunk a visszajelzéseknek!

A hatékony visszajelzés kulcsa:

A személyes konzultációk során azt javasoljuk, ne csak a problémákra, hanem az erősségekre is koncentráljanak! Aknázzák ki közösen egy-egy kolléga erősségeit, fejlődési területeit, illetve tanulmányozzák át az elért eredményeket! A növekedési lehetőség biztosítása a munkavállalói elkötelezettség egyik kiemelt fontosságú faktora. A transzparens kommunikáció az eredményekről szintén motiváltabbá és lelkesebbé teheti a kollégákat.

A destruktív visszajelzés kulcsa: 

A rosszul időzített kritika, a személyeskedés és a leereszkedő stílus inkább romboló, mint építő hatással lehet a kollégára. A jó visszajelzés adás tanuláson és gyakorlaton múlik, nem kell megijedni, hogyha elsőre nem úgy sikerül, ahogyan tervezzük. Egyébként is, a jó szándékú, építő célzatú és a másikra fókuszáló beszélgetés egyáltalán sikerülhet félre?! A kulcs abban rejlik, hogy végig empatikusak, de célratörőek maradjunk.

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.



    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin