fbpx

Az ülőmunka káros hatásai

1024 576 blog admin

A ülőmunka rengeteg olyan káros hatással lehet a testre, aminek hosszú távú következményei is kialakulhatnak. Leginkább derék-, nyak- és hátfájás, valamint szív- és érrendszeri panaszok, de akár aranyér is jelentkezhet. Súlyprobléma pedig abban az esetben alakulhat ki, ha az ülőmunka miatt olyan szervi problémák lépnek fel, amelyek miatt a sportolás kivitelezhetetlenné válik.

Mennyi az annyi?

Nemcsak a munkahelyen belüli ülőmunkának vannak káros hatásai, hanem az autóban, az étkezőasztalnál vagy a tv előtt töltött ülés is összeadódik. Ezek összességében naponta 10-12 órát jelentenek. Az a tényező, hogy a nap fele lényegében ülőmunkával telik, könnyedén vezethet hát- és derékfájáshoz, valamint további betegségekhez. Ahhoz viszont, hogy ez az óraszám redukálódjon, csak apró változtatásokra van szükség. 

Tényleg ennyire veszélyes az ülőmunka?

Önmagában az ülőmunkának nem lenne ennyi negatív aspektusa, ha legalább ugyanennyi idő telne el a napból másféle interaktivitással. Legyen szó akár az állva dolgozásról vagy bármilyen sporttevékenységről. Az ülőmunka alapvetően nagyon rossz hatással van az ember keringés- és vázrendszerére, ezt pedig csak tovább növeli az, hogy az ülőmunkát végzők többsége a helyes testtartásra sem figyel eléggé. Ennek következtében a keringés- és vázrendszeren kívül a nyakcsigolyák is torzulhatnak, valamint gerincferdülés is könnyebben kialakulhat. Ez nemcsak a testi egészségben mutatkozik meg, hanem a munkában is könnyen rosszabb teljesítményt és hatékonyságot eredményezhet. Az ülőmunkát vizsgáló kutatások szerint 40%-kal nő a szívbetegségek kockázata. De ha ez nem lenne elég, a zsírlebontó enzimek szintje akár 90%-kal is csökkenhet a testben.

Milyen megoldások léteznek?

Valószínűleg nem számít meglepetésnek, hogy az ülőmunka káros hatásait elsősorban a napi szintű mozgással lehet javítani. Ez lehet akár csapatban játszott vagy egyéni sport, de a test teljeskörű átnyújtása, valamint a séta is elegendő lehet. Azonban ahhoz, hogy a lehető leghatékonyabban és leggyorsabban csökkenteni lehessen az ülőmunka káros hatásait, az álló munka bevezetése is remek ötletként szolgál. Ha van lehetőség arra, hogy az irodában függőlegesen állítható asztaloknál dolgozhassanak a munkavállalók, akkor ezt mindenképp érdemes kihasználni. A daganatos megbetegedések kockázata csökken, akár 50 kilokalóriával többet lehet elégetni óránként, valamint az izmok aktivitása is kétszer akkora álló helyzetben, mintha ülőmunkát végeznének a beosztottak. 



Author

blog admin

All stories by: blog admin