fbpx

A 1-on-1 kommunikáció fontossága a munkahelyen

1024 576 blog admin

A home office lehetőség elterjedésével, az online kommunikáció megnövekedésével a személyes beszélgetések az irodán belül is háttérbe szorultak. További problémát jelenthet, ha egy cég hirtelen nőtt meg és a szervezet nem volt felkészülve még egy hasonló fejlődésre, ezért a munkavállalókkal tartott meetingek száma nagymértékben lecsökkent. Hogyan tudjuk kezelni ezeket a problémákat és egyáltalán kell-e? HR szakértő kollégáinkkal összeírtuk, szerintük mitől is olyan fontos a 1-on-1 megbeszélés.

Mi az a 1-on-1? 

A 1-on-1 kifejezés azt a beszélgetéstípust takarja, amikor egy vezető a beosztottjával leül és nyíltan beszél a munkavállaló helyzetéről, élményeiről, céljairól, problémáiról. Az erre elkülönített idő rengeteg előnnyel járhat: 

A visszajelzés a fejlődés kulcsa

A 1-on-1 megbeszélésekkor lehetősége nyílik a vezető pozícióban lévő kollégának visszajelzést adnia. Ez az aprócska figyelmesség nem csak abban segítheti a munkavállalót, hogy még precízebben és pontosabban végezze a feladatait, de motiválhatja is őt. Visszajelzések nélkül olyan dolgozni, mintha semmi eredménye, semmi hatása nem lenne annak, amit csinálunk. Ne felejtsük el, hogy a sikeres projektekhez rengetegen hozzájárulnak! Érdemes mindenkinek megmutatni, hogy a feladatrész, amin dolgozott igenis fontos kulcsa volt a teljesítménynek.

Ismerjük meg egymást! 

Munkatársakként a hetünk nagy százalékát együtt vagy közös projekten dolgozva töltjük. A tekintélyelvű munkahelyi hierarchia ma már nem minden vállalat számára követendő példa. Érdemes a 1-on-1-okban egy kicsit megvillantania a vezetőknek az „emberi” oldalukat, rávilágítani, hogy bármi probléma van, hozzájuk jöhet a munkavállaló, hiszen ismerik egymást. A cél közös, csak a feladatkör más.

Egyéni célokból közös célok

A 1-on-1 megbeszéléseken kérdezzünk rá, hogy a munkavállalónknak mik a magánéleti, illetve professzionális céljai! Hova szeretne eljutni? Hogyan tudunk ebben mi, cégként segíteni? A munkavállalói elköteleződést nagymértékben növelheti, hogyha a kollégák azt érzik, a munkahelyük segíti a személyes céljaik elérését, a vezetőik pedig odafigyelnek rá, hogy a fejlődésük is szem előtt legyen tartva. Érdemes képzési lehetőségekről, előrelépési lehetőségekről is beszélni ilyenkor. 

Vegyük elejét a problémának! 

A legnagyobb bajt az okozza, hogyha a munkahelyen egyszerűen nem foglalkoznak egy-egy felmerülő problémával és hagyják azt elharapózni. A jó vezető mindig érdeklődve hallgatja, hogy a munkavállalók milyen nehézségekbe ütköztek és ott segít, ahol csak tud. Az ilyesfajta beszélgetésre nem biztos, hogy más kollégák előtt érdemes időt szánni, de a heti 1-on-1-ok tökéletes alkalmat biztosítanak rá.

A 1-on-1 megbeszélések természetesen sok idejét elvehetik a vezetőknek, ezért is gyakran a HR-es kollégákra hárul a feladat. Ebben az esetben is azt tanácsoljuk, hogy havonta, párhavonta szülessen meg az alkalom rá, hogy a munkavállaló kifejezhesse érzéseit felettesének és fordítva! Mindenki csak nyer vele!

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

     



    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin