fbpx

A dolgozói ajánlás rendszerének sikere három tényezőn múlik

dolgozói ajánlás toborzás kiválasztás fejvadászat beck and partners
1024 576 bapadmin

A dolgozói ajánlás minden szervezet számára hasznos eszköz lehet, ha megfelelően felépített rendszerben működik. Ennek három feltétele van, melyek egyidejű teljesülése garantálja a sikeres üzemeltetést.

1. Általánosan ismert legyen, milyen pozíciók akadnak a cégnél, ezek közül mihez van szükség plusz szakértelemre.

A feltétel teljesülésének kihívását az adja, hogy egy szakmai dolgozónak nem feladata megismerni, milyen készségek hasznosak az egyes pozíciók betöltéséhez. „Sokan a vállalatnál azt sem tudják pontosan, milyen szakemberek lehetnek érdemesek ajánlásra. Hiába akad valakinek jó ismerőse, akinek beszerző a szakmája, korántsem mindegy, hogy egy pékhálózatnál vagy egy fémipari gyártónál szerzett tapasztaltot. Könnyen értelmezhető és leinformálható kommunikációs csatornára van szükség, hogy egy dolgozó eldönthesse, az általa ismert személy valóban illik-e a céghez” – véli Bettina.

Hasonlóan fontos, hogy még mielőtt a dolgozói ajánlás szóba kerülne, a kollégák felelősen felmérjék, az ajánlani akart személyisége passzolhat-e a cégkultúrába.

2. Legyen kristálytiszta és transzparens, hogy kinek milyen plusz juttatás jár a dolgozói ajánlás után, milyen feltételek kötődnek hozzá.

Még ha ki is van építve a rendszer, akkor is fontos annak folyamatos oktatása, belső promóciója. A Beck and Partners szakértője szerint minden egyes dolgozónak ismernie kell, mik a dolgozói ajánlás velejárói és követelményei. „Tisztázza le, pontosan milyen összeggel jár, mikor kerül kifizetésre, mik a követelmények. Tipikus példa ilyen követelményre, hogy a beajánlott személy maradjon a cégnél a próbaidő lejárta utánig. Mindehhez társul, hogy ha új munkatárs lép be, ő is tisztában legyen a rendszer működésével. Lehetőleg már a betanulása alatt ismerje meg az ajánlási rendszert.

3. A dolgozói ajánlás révén képbe kerülő kollégát ne érje semmiféle megkülönböztetés más potenciális jelöltekhez viszonyítva.

Se pozitív elvárások ne kapcsolódjanak hozzá, sem negatív percepciók. Ugyanúgy érdemes kezelni az ilyen úton érkező jelölteket, mint azokat, akik például egy állásportálon keresztül jelentkeznek. Azaz ugyanazon a kiválasztási folyamaton kelljen átesniük, mint azoknak a pályázóknak, akiknek nem volt hátszele. „Máskülönben elkerülhetetlen a szubjektivitás” – hangsúlyozza ki Bettina. – „Továbbá akkor sem szabad különbséget tenni, ha az ajánlott személyt a recepciós vagy az egyik felső vezető ajánlotta.”

A dolgozói ajánlás mellett több útvonalon érkező, alkalmas jelölt közül választana magának új kollégát? Kérje a Beck and Partners segítségét:

    Author

    bapadmin

    All stories by: bapadmin