fbpx

Ezen múlik a hatékony exit interjú

exit interjú transzparens kommunikáció toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés beck and partners bec&partners
1024 576 bapadmin

Alig akad olyan kivétel, amikor egy távozó kollégával készülő exit interjú nem válik hatalmas hasznára hosszútávon a munkavégzése során. Mutatjuk, mely három szempontot kell ehhez szem előtt tartania!

1. A hasznos exit interjú konkrét céllal rendelkezik

A legfontosabb kérdés, amelyre az exit interjú során választ kell kapnia, hogy a távozó kolléga maradásra bírható lett volna vagy sem. „Ha mindenféle előzetes jelzés, megoldást kereső kommunikáció nélkül felmerülő indokkal mond fel valaki, sejthető, hogy más a távozás valódi oka” – hívja fel a figyelmet Somodi Bettina. Egyúttal kihangsúlyozza: nagy hiba az exit interjú alatt rávilágítani a távozó szakmai és emberi hiányosságaira.

Amennyiben a távozó a biztonságos légkör ellenére is határozottan elzárkózik a válaszadástól, valami súlyosabb ügy állhat a háttérben. „Ilyenkor érdemes alaposan utánajárni az esetnek, mert akár a teljes szervezet veszélyeztetettségét is jelezheti.”

2. Az vegyen részt rajta, akinek érdemes

Ha a távozás okáról tudható, hogy nem befolyásolta semmi a munkavégzéssel kapcsolatban, akkor az exit interjú sok új információt nem adhat. Ha valaki elköltözik egy másik városba, ahonnan nem tud már dolgozni a cégnek, nem szorul különösebb magyarázatra. Ugyanígy, ha adott munkavállaló rendkívüli elbocsátás miatt kénytelen távozni – például mert lebukott sikkasztással –, akkor szintén nem szükségszerű az exit interjú. Minden más esetben érdemes a felmondott kolléga utolsó munkanapján elbeszélgetni vele. Addigra lenyugodhatnak a kedélyek mindkét fél oldaláról, nagyobb az esély az őszinte kitárulkozásra. „Fontos szem előtt tartani, hogy az emberek szívesen segítenek, de nem szívesen panaszkodnak, ha már amúgy is kiléptek” – véli a Beck and Partners szakértője.

3. Ne kapkodja el a következtetést

Ha az exit interjú alanya megnyílik és értékes információkat oszt meg, sem érdemes azonnal cselekednie a frissen hallottak alapján. Körültekintően járjon utána annak, mi az elhangzottak valóságalapja, tájékozódjon több forrásból. Bettina kihangsúlyozza, hogy a kapkodás téves következtetésekhez vezethet, főleg annak tudatában, hogy a távozó okkal döntött a váltás mellett. „A felmondó kolléga rossz tapasztalata a maga szűrője szerint torzíthat a tényeken, ezt tartsa szem előtt!

A tanulságok begyűjtése után toborozzon hatékonyabban!
Forduljon hozzánk segítségért:

[fluentform id=”1″]

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin