fbpx

Tehetség a munkahelyen: túlértékelt vagy folyamatos „hiánycikk”?

tehetség talent management fejvadász fejvadászat toborzás kiválasztás beck and partners
1024 683 bapadmin

A jelölteknek kedvező munkaerőpiaci helyzetben azt hihetné, szinte lehetetlen valódi tehetséggel bővítenie a saját csapatát. Aki kiváló, még többet kér, még lehetetlenebb elvárásai vannak. Ez szerencsére nincs így, kétrészes cikksorozatunkban részletesen elmélyedünk a témában, és megmutatjuk, mire ügyeljen egy vagy több tehetség alkalmazásakor. Elsőként a Beck and Partners operatív vezetőjének segítségével áttekintjük, toborzóként mit tehet, ha tehetség kerül az útjába.

Mindenki jó valamiben, de nem mindenki jön rá, miben

Minden embernek van tehetsége valamihez, olyan nincs, hogy valaki semmiben sem jó” – szögezi le Bettina. – „Az nehezebb kérdés, hogy valaha megtalálja-e azt, amiben igazán jó lehet? Ha igen, akkor a környezete és körülményei lehetővé teszik-e, hogy hogy kiaknázhassa a tehetség jelentette potenciálját?

A szakértő szerint kiemelt fontossággal bír a támogató közeg; hiába nagyon tehetséges valaki, ha a körülményei nem engedik kibontakozni. Ennek híján előfordulhat, hogy ki sem derül egész életében, mire vihette volna. Önmagban a tehetség nem elég, rengeteg munkát kell szánni a tehetségének fejlesztésébe és gondozásába is, hogy a valós potenciál megmutatkozzon.

Interjúztatóként nem a tehetség megtalálása a cél

Önmagában az, hogy a szakmáján belül sok területen talpraesett, valódi tehetség valaki, nem teszi alkalmassá egy bizonyos állás betöltésére. A toborzásért felelős szakemberek számára a nehézséget az jelenti, hogy kiszűrjék, adott jelölt a neki szánt pozícióban kamatoztathatja-e a tehetségét. „Az a szerencsésebb eset, ha a jelölt már bizonyított adott szakterületen, így egyértelműen kimondható, hogy van benne tehetség” – állítja a Beck and Partners operatív vezetője. – „Az is szerencsés eset, ha egy jelöltnek egészséges önképe van, és tudatos a saját képességeit tekintve. Ebben az esetben eleve nem jelentkezik olyan állásra, amelyről tudja, hogy nem lesz számára megfelelő.

Emiatt a szakértő azt tanácsolja, az interjú során törekedjen arra, hogy kiderítse, az önnel szemben ülő álláskereső mennyire van tisztában önmagával. Ha önismeretben jeleskedik, akkor egyenes kérdéssel meg lehet érdeklődni, mihez van tehetsége. Ha nincsenek a maguk értékeivel tisztában, az önmagában egy elgondolkodtató jel.

Más a helyzet azonban, ha már meglévő kollégából kell a legtöbbet kihozni. Ideális esetben egy cégen belül dolgozó szakembernél menet közben kiderülnek a meglévő erősségek, képességek – a rá jellemző tehetség. Hogyan lehet azt az ő és a cég szempontjából is egyaránt hasznosítani? Minderről részleteiben jövő héten írunk!

Kövessen minket LinkedInen! Hetente friss tartalmakat és hasznos szakmai tippeket osztunk meg önnel, hogy még eredményesebben toborozhasson. Havonta összeállított LinkedIn hírlevelünkben pedig a legfontosabb aktuális toborzási trendeket szemlézzük önnek.
Kattintson IDE a részletekért!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin