fbpx

Ikigai: a tudatos munkavállalók célja, de nem válhat elvárássá

ikigai dolgozói lojalitás fejvadászat
1024 683 bapadmin

A kiegyensúlyozott és stabil munkavállaló motivációja belülről ered: a külső jutalmazások vagy büntetések ideig-óráig jelentenek elég lendületet. A belső motiváció kialakulásának ösztönzése és fejlesztése esszenciálisan fontos, hogy lojális, elhivatott munkavállalókat tudjon maga mellett. „A legfontosabb, hogy egy dolgozó szakmája egyben a hivatása is legyen” – véli Somodi Bettina. – „Ideálisan a saját, belső szakmai igényessége miatt végzi el jól a munkáját. Nem csak önmagáért, de a vállalatért is dolgozik, tulajdonosi szemléletet is elsajátítva. Ám ez nem várható el, ha a munkaadó nem teremt olyan körülményeket a munkavállaló számára, hogy tulajdonosnak érezze magát a vállalatnál.

A Beck and Partners operatív vezetője szerint fontos, hogy a munkaadó mutasson karrierperspektívát. Valóban figyeljen arra, hogy a munkavállaló megbecsülve érezze magát, és olyan pozíciót töltsön be, amiben a legjobbként állhat helyt. „A sikerélmény, az elismerés sokkal többet jelenthet, mint a pénz. Ha jó a fizetés, de a dolgozó nincs megbecsülve, nem éri szakmai siker, nem lát perspektívát a munkahelyén, nem marad sokáig. Míg, ha a pénz kicsit kevesebb is, de a felsoroltak megvannak, az igenis ott tarthatja a munkavállalót és lojalitást eredményez. Akit munkaadóként csak pénzzel motivál, nem lesz lojális a céghez. Kell az anyagi megbecsülés, de kizárólag pénzzel senki lojalitását nem lehet kicsikarni.

Ikigai, az élet értelme a munkahelyen

Az ikigai japán eredetű szó, durva fordításban az élet értelmét, a saját létezésünk okát és célját jelenti. Az ikigai modell alapján életünk értelmét úgy találhatjuk meg, ha négy kritériumnak megfelelő célt fogalmazunk meg:
1. Amit szeretek csinálni
2. Amire a világnak szüksége van
3. Amiért megfizetnek
4. Amiben jó vagyok

Egy ideális világban a felsorolt kritériumok az ember munkájára, vagy még inkább a hivatására is jellemzők. Felmerül a kérdés, egy cég mit tehet azért, hogy az általa biztosított munka minél közelebb álljon a dolgozók céljaihoz az ikigai modell szerint.

Bettina szerint két kritériumért lehet felelős egy munkáltató. „A korrekt fizetés alap, a cég felelőssége, hogy olyan bért adjon a szakembereinek, mellyel megadja a megbecsültség érzését. A kritériumot, hogy olyan munkát végezzen valaki, amire a világnak szüksége van, más oldalról közelíteném meg. Ez alatt sokan érthetik azt, hogy olyan munkát végezzen az ember, ami a világ hasznára válik. Pedig itt valójában arról van csak szó, hogy adott munkavállaló tudja-e hogy a munkája hogyan járul hozzá a nagy egészhez. A cégeknek az a felelőssége, hogy tudatosítsák a dolgozóikban, mi haszna a munkájuknak.” A szakértő hozzáteszi: az, hogy a munkavállaló szereti a munkáját, vagy hogy igazán jó benne, elsősorban a dolgozó felelőssége.

Ideális világ vs. realitás

Az, hogy valaki az ikigai modell szerint éli az életét, magas szintű önismeretet és tudatosságot jelez. Ez a tudatosság azonban nem jellemző az átlagos munkavállalókra. Reálisan a legtöbbször megvalósuló kritérium, hogy az emberek olyan munkát végeznek, amiben jók, minden máshoz a feltételek ritkán adottak. „Ehhez eleve minden embernek azonos esélyekre lenne szüksége. Az, aki szegénységben nő fel, nem kap rendes oktatást, a családja nem támogatja, és nem lát maga előtt jó példát, ritka esetben él más életet, mint az elődei.

Toborozzon reálisan, keressen olyan kollégát, aki lojális dolgozója lesz!
Kérje segítségünket IDE kattintva!

share now kedvezmény bap bérfeszültség bérplafon
Kattintson a képre, és érvényesítse a speciális kedvezményét!
Author

bapadmin

All stories by: bapadmin