fbpx

Kutyabarát munkahely: ha adottak a körülmények, jöjjenek a kutyusok!

kutyabarát munkahely employer branding fejvadász cég toborzás kiválasztás
1024 683 bapadmin

Év elején az Állatorvostudományi Egyetem kiadott egy közleményt, amiben felhívta a figyelmet, hogy rengeteg háztartás bővült négylábú családtaggal. Akkor kiderült, hogy sokan véletlenszerűen jutnak csak kutyájukhoz, és előzetesen nem mérik fel a kutya valós igényeit. Ezért is lehet számítani rá, hogy egyre többen gondolkodhatnak kutyabarát munkahely választásában.

Kutyabarát munkahely a megfelelő adottságok mellett

Leginkább munkaterület, szektor függvénye, hogy a munkáltatók hogyan viszonyulnak a kutyákhoz. Főleg az irodai munkában jellemző, azon belül is a szolgáltatóiparban dolgozó cégeknél, pl. a kreatív iparban vagy fejvadász ügynökségeknél. Bettina szerint a munka jellege mellett a munkavégzés helyének adottságai döntenek arról, hogy kialakítható-e kutyabarát munkahely. „Nagyban függ a tevékenységtől és a telephelytől, hogy reális elképzelés-e a kutyabarát munkahely. Kertvárosban, zöldövezetben álló önálló épületben, ahol a benne zajló munkát a kutya nem zavarja meg, kényelmesen kialakítható. Ám egy szigorú szabályokkal rendelkező irodakomplexumban vagy egy gyáregységben elképzelhetetlen, hogy a kollégák a kutyáikat ott tartsák.

Harmadik fontos tényezőt a vállalati háttér és a cégkultúra jelentik együttesen. Egy merevebb munkakörülményeket diktáló vállalat kisebb eséllyel lesz kutyabarát munkahely, míg egy alapvetően rugalmas, munkavállaló-központú cégről könnyű elképzelni. „Ha minden adott is, kérdés, hogy az irodában dolgozó kollégák hogyan viszonyulnak a kutyákhoz. Ha 10-ből csak egy ember akarja bevinni a kutyáját, a többieket viszont ez zavarná, nem ildomos a vezetőségnek engedélyeznie” – véli a Beck and Partners operatív vezetője.

Veszthetek jelöltet, ha kitiltjuk a kutyákat?

A szakértő azt tanácsolja, ha minden adott, fontolja meg, hogy megengedi a négylábú jelenlétét, feltéve, ha a kutya alkalmas „irodistának”. A kutya kora és neveltetése is fontos szempont egy ilyen döntésben. Hiába a kutyabarát munkahely, ott is zavaró tud lenni egy fiatal, nagy mozgásigényű, erős törödést igénylő kutyus. Ellenben egy kiskorától irodai körülményekhez szokott, higgadt és szófogadó kutya sem a gazdinak, sem a kollégáknak nem lesz zavaró.

Az álláskeresők számára a leginkább fontos kérdés, hogy a leendő munkavállalója mennyire toleráns, mennyire nyitott az egyeztetésre” – emeli ki Bettina. – „A legtöbb ember, amikor magához vesz egy kutyát, nem akarja feltétlen munkába vinni majd. De ha megteheti alkalmanként, van rá nyitottság, az plusz pont a szemében.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin