5 rendhagyó videó-interjú kérdés, és hogy miért érdemes feltenni őket

Mára talán már minden toborzással foglalkozó szakember számára rutinná váltak a videó-interjúk. Az egészen biztos, hogy az online kiválasztás sosem lesz olyan hatékony, mint a személyes, mégis sok helyen marad még ez a megoldás, hiszen gyors és kényelmes. Éppen ezért nem árt néha felrázni a jól bevált menetrendet, a megszokott kérdéseket.

HR-esként és jelöltként egészen más élmény lehet az interjú, ha behozunk néhány szokatlan, mégis hasznos kérdést. 

Most 5 ilyen ötletet mutatunk nektek. 

1. Meséljen valakiről, aki inspirálja! 

Nagyszerű módja annak, hogy betekintést nyerjünk a jelölt értékrendjébe, és hogy mi az, amit másokban fontosnak, inspirálónak tart. Ez segíthet megérteni, hogy mennyire illeszkedik a vállalat kultúrájához. A válasszal a jelölt jobban meg tudja mutatni a személyiségét, amelyre a videó-interjú sokkal szűkebb lehetőségeket biztosít, mint a személyes találkozók. Mély, mégis kreatív kérdés, ami gondolkodásra készteti a jelöltet.

2. Kérdezz rá valamire a háttérben!

Sok jelölt könyvespolc, vagy fotókkal teli fal előtt interjúzik. Érdekes lehet rákérdezni valamire a háttérből, hiszen kizökkenti az interjú megszokott menetét, megtöri a jeget. Olyan interjú alanyoknál is hasznos lehet, akik fezsültek, nagyon izgulnak. Segíthet nekik a feloldódásban, ha valami számukra ismert témáról beszélhetnek. Sokat elárul a személyiségükről, amikor egy könyvről, egy fotóról, vagy valamilyen tárgyról kezdenek el mesélni. Ne felejtsük el, az emberek nagyon is tudatosan választják ki, milyen háttér előtt fognak interjúzni. Az őket körülvevő tárgyak szerepe eleve az, hogy többet mondjanak el róluk. Miért ne kérdezhetnénk rá. 

3. Írja le, hogyan kezelte az egyik közelmúltbeli konfliktusát! 

Több szervezeti pszichológus szerint a legjobb kérdések a viselkedés alapú kérdések.  Ezek a kérdések megkövetelik, hogy az interjúalany részletesen leírjon egy szituációt, ezáltal sok tulajdonságát megismerhetjük, esetleg betekintést nyerhetünk a korábbi munkahelyén a kollégáival, a főnökével való viszonyába. A konfliktus feloldása rengeteget elárul a személyiségéről, és sok mindent előre is vetít…

4. Hogyan kezeli a stresszt?

Ez a kérdés az utóbbi időszak fényében különösen fontos. A stresszkezelés mindannyiunk életében előtérbe került, hiszen egyikünket sem kerülte el. A válaszból megtudhatjuk, hogy a potenciális kollégánk mennyire szorongó, stresszes típus, és mennyire tudatos. Ez különösen fontos olyan munkaköröknél, ahol biztosan tudjuk, hogy nagy lesz a mentális terhelés. Mint oly sok kérdés esetében, itt sem a konkrét válasz a fontos, hanem hogy mennyire tudatos, önreflexív a jelölt.

5. Melyik üzleti kommunikációs formát kedveli leginkább?

Személyes beszélgetés, e-mail váltás, telefon? Mindnyájan mást preferálunk, amikor egy kollégával kapcsolatba kell kerülni. Sokan ameddig csak lehet, az e-mailes kommunikáció mentén maradnak, míg mások minden apróság miatt átszaladnak a szomszéd irodába. Minden csapatnak, cégnek, ahova a kollégát be szeretnénk illeszteni van egy saját dinamikája, elvárásai. Ezzel a kérdéssel nem csak a jelölt személyiségéről tudhatunk meg többet, de azt is megismerjük, mennyire illeszkedik a válasza a csoportdinamikához, az elvárásokhoz, és az új kollégák egyéniségéhez.