fbpx

A kiválasztás gyorsasága dönti el, hogy lesz-e új kollégája

Toborzás kiválasztás fejvadász cég
1024 683 bapadmin

Három évvel ezelőtt pár kiemelt munkaerőpiaci területen akadtak toborzási nehézségek, akkor még a mérnökök és informatikusok megtalálása jelentett kihívást. Azóta viszont már nem lehet kiemelni egy-két területet, ahol nehézkes az állások iránt érdeklődők megtalálása. A kiválasztás folyamata is mindenhol átalakult.

Ez a jelenség több tényezőre vezethető vissza, az egyik – természetesen – a pandémia kitörése. Az életünkbe berobbanó bizonytalanság miatt hirtelen gyakorlatilag megszűnt a váltási – és egyúttal a toborzási – hajlandóság. Ez mára jócskán enyhült, de még mindig tetten érhető a hatása, főleg a jelöltek oldalán: nem könnyen mozdulnak a meglévő munkahelyeikről. Másik jelentős tényező, hogy egyre több betöltendő pozíció jelenik meg a magyar álláspiacon. Harmadik, igencsak fontos tényező, hogy a jelöltekért vívott harcban egyre többet kínálnak a cégek, hogy magukhoz csábíthassák őket. Magasabb bért, nagyobb rugalmasságot, több juttatást.

Meddig tart még ez az állapot?

Fejvadász üzletágvezetőnk, Tamaskovics Diána a folyamatos felméréseknek és statisztikai vizsgálatoknak köszönhetően sejti már az állapot végét. „A kérdés az, hogy ki meddig fogja bírni ezt az ár- és béremelkedési spirált. Aki egy idő után nem tudja tartani a lépést, létszámot csökkent, vagy szélsőséges esetben bezár. Egyre közelebb érünk ahhoz a ponthoz, amikor is kipukkan ez a lufi.

A szakértő a HRTV-nek adott interjújában azt is megemlíti, hogy minden külső, feszültségkeltő tényező megszűnése után is legalább háromnegyed év, mire visszatérhet a korábbi, váltási hajlandóság. „Ennek legfőbb hozadéka, hogy akkor az emberek végre képesek lehetnek ismét a jövőben gondolkodni. Sajnos ez most nincsen meg. Olyan, mintha mindenki másnapra vagy legfeljebb következő hétre tervezne, emiatt a piacnak is nehéz előrelátó módon működnie.

A hatékony megoldás: gyorsuljon fel a kiválasztás!

Ami két nappal ezelőtt működött, lehet, hogy holnap már nem fog működni!” Tamaskovics Diána tapasztalatait naponta megéljük a Beck & Partners csapatával. A helyzet orvoslására egyetlen, biztosan működő megoldás akad: a berögzült folyamatokra szánt idő arányainak megváltoztatása. A toborzás kutatási folyamata a piac sajátossága miatt megnyúlt, ezért a kiválasztás folyamatának muszáj rövidülnie.

Hogy miképp kivitelezhető a kiválasztás gyorsítása, azt az üzletágvezetőnk interjújából megtudhatja:

Segítségre van szüksége a saját toborzásához?
Kattintson IDE és kérje a szakmai támogatásunkat!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin