fbpx

Beosztott, vezető vagy specialista? Így nevezze el a betölteni kívánt munkakört!

specialista beosztott vezető toborzás álláshirdetés
1024 683 bapadmin

Az álláshirdetésben használt ideális pozíciónév két elemből áll: a szakma megnevezéséből és a pozíció szintjéből. Gondoljunk csak a HR asszisztens, logisztikai vezető vagy az adatvédelmi specialista elnevezésekre. A pozíció szintek, bár változatos neveken bukkanhatnak fel, három csoportba sorolhatók: beosztott, vezető és specialista kategóriákba. A következőkben átvesszük, milyen típusú munkakör betöltéséhez milyen szinten érdemes keresnie magának új munkatársat.

Beosztottól nem várható teljes felelősségvállalás

Szakterülettől függetlenül a beosztotti szinten dolgozóktól a szakmai feladatok elvégzését lehet elvárni – és csak azt. A legjobb tudásuk szerint elvégzett feladatokért jó esetben vállalják a felelősséget, de végső soron az a vezető kezeskedik a munkájukért, aki alá tartoznak.

Ha olyan munkakörhöz készít álláshirdetést, amellyel nem járnak kizárólagos felelősségű feladatok, akkor beosztotti szinten érdemes gondolkodnia” – véli Somodi Bettina. – „Amennyiben olyasmi kifejezések szerepelnek a hirdetés leírásában, mint pl. a stratégia alkotás, irányok meghatározása, büdzsé vagy humán felelősség, az nem beosztotti szintet feltételez.

A vezetők delegálnak és irányt szabnak

A vezető feladata, hogy a főbb stratégiai döntéseket meghozza mind szakmai, mind szervezeti és emberi aspektusból. Éppen ezért a felelősség mindenért az ő vállát nyomja. Ugyanakkor a kisebb operatív feladatok végrehajtása nem az ő dolga kell, hogy legyen: azokat a beosztottak vagy specialista dolgozók végzik.

Abban az esetben, ha konkrét folyamatok irányításához kell felelőst találnia, vezetőt kell keresnie” – magyarázza a toborzási specialista. – „Ilyenkor bátran belefogalmazhatja az álláshirdetésbe, hogy a stratégia alkotás is a pozícióhoz tartozik, és még mi mindenért a felelősség. Arra viszont ügyeljen, hogy nagyon apró operatív feladatok ne tartozzanak a munkakörhöz. Amennyiben ilyesmi is tartozik, akkor mindenest keres, és nem vezetőt. A legfőbb különbség, hogy egy vezetőnek mindenhez kell értenie egy picit, de csak hogy tudja a folyamatokat irányítani.

A specialista egyetlen területen belül mindent tud

A specialista munkakörűek beosztott híján maguk végeznek egy szakma részterületéhez tartozó valamennyi teendőt. Adott részterületen ők a kizárólagos felelősök és döntéshozók is.

Olyan személyeknek lehet ideális ez a munkakör, akik szívesen mélyednek el egy szakmai részterületben, és vállalják a felelősséget a munkájuk után. Ha csapatban is dolgoznak más specialista kollégákkal, mindenkinek megvan a maga kifejezett szakértői területe” – világít rá Bettina. – „Akkor érdemes specialista pozíció szintként hirdetni egy munkakört, ha adott ez a részint szabad, részint lehatárolt munkavégzési lehetőség a leendő kolléga számára.

Ha specialista szintre van szüksége, írja bele a pozíciónévbe!

A toborzási specialista tapasztalatai szerint az álláspiac többnyire helyén kezeli az egyes pozíció szinteket. „A specialista mindig meg van jelölve a szóval, a vezető különböző módokon tűnik fel, pl. menedzser, vezető, igazgató. Minden más esetben beosztotti szintekre keresünk jelentkezőket. Egyetlen visszatérő probléma akad: sokszor tapasztaljuk, hogy keverednek a felelősségi körök egy-egy pozíciónál. A leggyakoribb eset, hogy valaki mindenest keres beosztott vagy vezetői szinten hirdetve. Ez azért gond, mert fals képet fest adott munkakörről a hirdetés, és jóval nehezebb lesz betölteni. Érdemes letisztázni, mivel jár az adott munkakör, és az alapján dönteni arról, hogyan hirdeti meg.

Több szakmai segítségre van szüksége?
Kattintson IDE és kérje segítségünket a toborzásban!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin