fbpx

Videó-önéletrajz írott CV helyett? Csak akkor, ha van hozzáadott értéke!

Videó-önéletrajz toborzási trendek állásjelentkező
1024 683 bapadmin

A videó-önéletrajz hatékony eszköz lehet egy jelölt gyors és az írott önéletrajzhoz képest mélyebb megismerésére. Ugyanis a videó-önéletrajz elkészítésekor a jelöltek az önéletrajzuk és motivációs levelük tartalmát mondják fel kamerába, megvillantva saját személyiségüket és beszédstílusukat.

A HR-es munkáját segítheti a videó-önéletrajz

Megtekintésekor egy sor plusz információ is kiderülhet a videó-önéletrajz elkészítőjéről. Látható, hogy valakinek van-e humora, hogyan boldogul az összetett mondatok elmondásával, és ha látványosan komfortzónán kívülre került, sikerrel veszi-e az akadályt. Ezek mind hasznos adatok, amelyek máskülönben csak személyesen derülnének ki, emiatt időt és energiát lehet vele megtakarítani.

Külön árulkodó lehet a videó minősége, amelyet a jelöltek beküldenek. „Alig találkozunk olyan álláskeresővel, aki ne állítaná magáról, hogy igényes a munkájára” – jelenti ki a toborzási specialista. – „Ám a videó-önéletrajz is munka. Tartalmától függetlenül, ha a megvalósítása gyatra, rémes a hang, gyakorlatilag kivehetetlen, mi látható a képen, az önmagában is árulkodó jel. Azt mutatja, a készítője mégsem olyan igényes a munkájára.

Minden jelöltet nem lehet rávenni, hogy készítsen magáról felvételt

A jelöltélmény kapcsán is érdemes megvizsgálni az eszközt. „Hogy mennyire jelent érdekes, izgalmas kihívást a jelöltek számára, az nagyban függ az álláskeresők személyiségétől” – véli Somodi Bettina. – „Lesznek, akiket frusztrál és kényelmetlen helyzetbe hoz egy ilyen típusú tartalomgyártás. Aki extrovertáltabb, kísérletező típus, annak valószínűleg egy jó kalandot, egy érdekes élményt jelent. Akkor érdemes videó-önéletrajz felvételt kérni, ha fix elképzelésünk van az ideális jelölt személyiségéről, és az extrovertált, esetleg egyenesen extravagáns.

De még, ha a videó-önéletrajz illhet a keresett jelölt személyiségéhez, akkor is tekintetbe kell venni az adott pozíciót. „A mostani technológiai lehetőségek mellett kreatív szakmákban, sales területen, esetleg HR-es kereséseknél látom inkább értelmét” – fogalmaz a szakértő.

A nagyon gyors tempóban pörgő toborzási területeken – pénzügy, mérnöki és informatikai területeken – nem javasolt. Továbbá a hiányszakmákban sem érdemes videó-önéletrajz felvételt kérni, hiszen a jelöltek sokszor még hagyományos önéletrajz nélkül is elhelyezkedhetnek. Leginkább úgy érdemes rá tekinteni, mint egy a HR-esek számára is informatív jelöltszűrő-eszközre.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin