fbpx

Ezt teheti jelöltvesztés ellen

Jelöltvesztés ellen a Beck and Partners fejvadász cég segítségével
1024 683 bapadmin

Ahogyan a piac egyre meredekebben lejt az álláskeresők irányába, egyre nőnek a munkáltatók felé kimondott és kimondatlan elvárások. A gyors, pontos toborzási folyamatok és az elégséges – tehát nem túl sok, se nem túl kevés – kommunikáció elengedhetetlennek tűnik az eredményességhez. Azonban mi a helyzet azokkal az esetekkel, amikor HR-esként tudhatja előre, hogy esély sincs a gyorsaságra? Garantált a jelöltvesztés és a hosszas, nehézkes kiválasztás? Somodi Bettina szerint ennek nem kell így lennie.

A jelöltvesztés fő oka a lassúság

Még csak nem is stagnál a munkaerőt toborzó cégek száma. Emiatt a váltás mellett elkötelezett álláskeresők szemében döntéshelyzetben a legfontosabb szempont a gyorsaság. Amelyik cég a leggyorsabban adja meg, amit kérnek, amellett teszik le a voksukat. Emiatt a lassabban döntő szervezetek hatalmas versenyhátrányban vannak, toborzásuk általános velejárója a jelöltvesztés. „Amennyire kiélezett a verseny, azok a cégek, akik nem tudják teljesíteni a jelöltek elvárásait, eleve kikerülnek az álláskeresők látóköréből” – hívja fel a figyelmet a Beck and Partners szakértője.

Ha a jelöltek kiszemelésétől kezdve az interjúkon át az ajánlatadásig áttekintjük a kiválasztási folyamatot, a jelöltvesztés két fázisban a legkritikusabb. „A pályázati anyag beérkezésétől kezdve a behívásig, illetve az első interjúkörtől az ajánlatadásig tartó időszak kulcsfontosságú” – véli Bettina. – „Mivel egy cég már azzal, ahogyan menedzseli a kiválasztási folyamatát, kommunikál magáról, profi vagy rendszerezetlen benyomást kelthet.”

Ezt teheti, hogy elkerülje a jelöltvesztést

Egy rutinos, cégismerettel rendelkező HR-es ismeri elég jól a szervezetének hibáit, éppen ezért fel is tud készülni azok ellensúlyozására. „Ha az első körös behívás lassú, de utána pörgetve van minden más, akkor menthető a jelölt” – mondja el az operatív vezető. – „Ha a folyamat eleje gyors, de menet közben felgyorsítható, akkor a kommunikáció folyamatos fenntartásával lehet javítani a helyzeten.” A szakértő úgy véli, ha él a korrekt tájékoztatás eszközével, jelöltvesztés nem áll fenn, ameddig az álláskereső nem helyezkedik el máshol. Éppen ezért a lehetőségekhez mérten érdemes előre tervezni a szervezeti adottságokkal.

Toborozzon reálisan, gyorsítsa meg a saját munkáját profik támogatásával!
Kérje segítségünket
IDE kattintva!

Kattintson és érvényesítse az Ön kedvezményét!
Author

bapadmin

All stories by: bapadmin