fbpx

Állásinterjú 2024-ben

1024 683 blog admin

Az állásinterjú sokak számára nem szolgál jó tapasztalattal és a legtöbb esetben félelmet táplálnak iránta. Elkerülhető valahogy, hogy 2024-ben ne kelljen gyomorgörccsel állásinterjúkra menni? Az interjúztató mit tud tenni ennek érdekében?

A kötelező körök

Az állásinterjú során vannak olyan témák, amiket mind az interjúztatónak, mind az interjúztatottnak szükséges körüljárnia, még az interjú kezdete előtt. Egy állásinterjú során nem csak a munkavállaló vizsgázik, a munkáltatónak is fel kell készülnie úgy, hogy a szükséges témaköröket kellőképpen “ki tudják vesézni”. Ezek közé a témák közé tartozik a motiváció, az értékrend és a hosszútávú karrierterv, valamint érdemes egy kérdésblokkot biztosítani az interjúztatott számára. Ha egy állásinterjú során ezeket a témaköröket kimerítik, akkor nagy eséllyel olyan személyt tudnak felvenni, akinek nézeti összeegyeztethetőek a cég nézeteivel.

Az interjúztatás stratégiái

Egy állásinterjúra való felkészülés jóval az interjú napja előtt kezdődik. A munkáltatót illetően előnyös, ha már maga az álláshirdetés is minden részletében átgondolt és egy olyan egyénre van szabva, akit szívesen látna a vezetőség a cégnél. Tehát lényegében egy jelölt-profil kialakítása szükséges ebben az esetben. Az állásinterjú során fontos, hogy olyan környezetben interjúztasson a HR-es kolléga, amiben az interjúztatott nem érzi magát kellemetlenül és ami tükrözi a vállalati kultúrát.

HR-es felkészültség

Az állásinterjúk során gyakran kiderül, hogy egy adott pozícióra jelentkezett személy kiváló adottságokkal rendelkezik és rendkívüli módon illene a vállalatba, ám inkább egy másik állásban tudna kiteljesedni. Ezért kiemelten fontos, hogy képzett HR-es kollégák vegyenek részt az állásinterjúkon, hiszen ennek az észrevételnek a hiánya sok tehetséges (potenciális) kolléga elvesztéséhez vezethet. Fontos szempont továbbá az interjú utáni gyors és átlátható visszajelzés küldése.

Változó interjúztatási módszerek

2024-re sokat változtak a mindennapok és ez nem kerülte el az állásinterjúk területét sem. Már rengeteg forrás áll a munkavállalók rendelkezésére, amiből fel tudnak készülni egy adott állásinterjúra, emiatt csak még fontosabbá válik a HR-esek felkészültsége. Ezzel az aspektussal nem csak az állásinterjúk menete válik gördülékenyebbé, hanem a kommunikációs hibalehetőségeket is nagyobb eséllyel lehet sikeresen áthidalni, valamint az új kollégák beilleszkedése és betanítása sem fog nagy gondot jelenteni.

Ha pedig megvan a megfelelő jelölt, megtörtént a betanítása, akkor olvasson néhány tippet arról is, hogy hogyan tudja megtartani a jó munkavállalót.

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.



    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin