fbpx

Határtalan optimizmus vs. realitás

768 432 blog admin

Amerikában kifejezetten jellemző, hogy a vállalatoknál a határtalan optimizmus elvei szerint dolgoznak, míg Magyarországon a realitás talaján maradva az alkalmazottaknak szükségük van az őszinte kommunikációra. Ez kifejezetten megjelenik a célok, kihívások és eredmények területén, a magyar emberek inkább szeretnék tisztán látni a dolgokat, míg az amerikai kultúra a túlzott pozitivizmusban hisz. 

Realitás Magyarországon

Alapvetően a magyar munkavilágban megjelenő mentalitásról el lehet mondani, hogy szükség van a reális célokra, a kritikus gondolkodásra és a potenciális problémák minél gyorsabb megoldására. Általánosságban a vezetőségről is elmondható, hogy szeretnék azt, hogy az alkalmazottak illúzió nélkül lássák a dolgokat, így könnyebben be lehet őket vonni a döntéshozatali folyamatokba. Ez nagyban hozzájárulhat a vállalat működéséhez, valamint a munkavállalók személyes fejlődésének is alapköve lehet. Nyilvánvalóan fontos, hogy megmaradjon a realitás egy vállalati kultúrában, ám az optimizmus is a fejlődés egyik alapköve, nem működik egyik a másik nélkül. 

A hurráoptimizmusról

A hurráoptimizmus (vagyis a határtalan optimizmus) segíthet a munkaközösség építésében, egészen addig, amíg a túlzott elvárások el nem kezdik rombolni azt, vagyis itt lép képbe a realitás fontossága. A pozitivitás jó dolog, de nem elég. Eredmény nem lesz erőfeszítés nélkül, így fontos szem előtt tartani, hogy a munkavállalók számára is kommunikálva legyen ez az aspektus. 

Egy jó vezető a határtalan optimizmus és a realitás világában

Egy jó vezető megtalálja az arany középutat a határtalan optimizmus és a realitás között és ezt tudja is kommunikálni az alkalmazottak felé. Akkor is lehet rá támaszkodni, amikor az optimzmus kezd megfogyatkozni és csak a realitás marad. Illetve akkor sem száll el, amikor a dolgok jól mennek és a mérleg mutatója az optimizmus felé hajlik. Tudja, hogy az igazi próba a válsághelyzetekben mutatkozik meg, és irányt mutat a kihívásokkal teli időszakokban is. Az optimizmust, mint stratégiát használja és nem csak szemléletként fogja fel. A problémákat határtalan optimizmus nélkül, kellő realitással oldja meg, így a kilátástalanságból cselekvés, a tervezésből pedig megoldás lesz.

Generációs különbségek

A különböző generációk más-más módon fogják fel a határtalan optimizmus és a realitás megoszlását. Míg a fiatalabbak körében inkább jelen van az optimizmus és eszerint próbálják kezelni problémáikat, addig az idősebb korosztályra a realitás jellemző, hiszen fontos számukra a kiszámíthatóság.

 

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin