fbpx

5 formabontó kérdés interjúkra

1024 576 blog admin

Folyamatosan változik a világ, így nehezebbé vált azoknak a kérdéseknek a kialakítása is, amelyeket egy interjú során érdemes feltenni az interjúztatottaknak annak érdekében, hogy a legmegfelelőbb személy kerüljön az üres pozícióra. Így az újabb igényekhez alkalmazkodva megjelentek az interjúk során azok a formabontó kérdések is, amelyek arra szeretnének leginkább rámutatni, hogy a céges kultúrában hogyan, vagy hogyan nem tudna valaki elhelyezkedni.

Hogyan definiálod a sikert?

Természetesen ahogyan egyik formabontó interjúkérdésnél sem, itt sincsen “jó vagy rossz” válasz. Erre a kérdésre adott válaszokban azt szükséges megfigyelni, hogy inkább egyéni vagy csoportos sikereket és célokat emeli ki, valamint, hogy hosszú- vagy rövidtávon gondolkodik? Mi alapján határozza meg a sikert – teljesítményalapú szempontokat vesz figyelembe, vagy inkább az eredmények mögötti szélesebb összefüggéseket emeli ki? Ezekkel a kérdésekkel könnyebben ki lehet szűrni azt, hogy a cég eszméit mennyire tudná képviselni az adott személy.

Ha vezető lennél, hogy jutalmaznád a beosztottjaidat?

A formabontó interjúkérdések második pontjánál érdemes a jutalmazásra is kitérni. Ez megfelelően mérhető úgy, ha az interjúztatott személy vezető pozícióba kerül – persze csak gondolati síkon. Az erre adott válaszokból a következő aspektusokat lehet leszűrni: önmagát mennyire tartja értékesnek, mit tekint jutalomértékűnek és mennyire tudja mások perspektívájából nézni a dolgokat? Ezekből a gondolatokból arra is fény derülhet, hogy az illető alkalmas lehet-e vezetői pozíció betöltésére, vagy inkább beosztottként lenne kiemelkedő.

Mondj egy példát arra, amikor nem értettél egyet a főnököddel!

A főnökkel való kapcsolat szinte mindig egy ingoványos terepnek számít, de ez nem jelenti azt, hogy elhanyagolhatóak az ezzel kapcsolatos kérdések. A formabontó interjúkérdések arra is hivatottak, hogy az olyan témákban is fel lehessen tárni a legfontosabb gondolatokat, amelyekben a nyílt kérdésekkel nehezebben lehetne. Ide tartozik például az, hogy miképp viszonyul a munkához, mely felmerülő problémák jelentik számára a nagyobb gondot. Inkább túlóra miatt alakultak ki összetűzések a főnökkel vagy szakmai kérdésekben merültek fel ellentétek? Az egyet nem értésekből fakadó reakciókat is szükséges megfigyelni, ebből lehet következtetni arra, hogy az esetleges konfliktusoknál inkább kifejezi a véleményét és tudomásul veszi a végső döntést vagy makacsul kiáll a véleménye mellett, esetleg csendben meghúzódik.

Szerencsésnek tartod magad?

Ez a formabontó interjúkérdés arra mutat rá, hogy az adott személy mennyire optimista. Kinek köszöni a “szerencséjét”, csak saját magának vagy elismeri a segítséget? Megjelenhet a válaszban továbbá az a gondolat is, hogy magán kívülálló dolgokkal magyarázza a kudarcokat vagy felelősséget vállal értük?

Ki a kedvenc szuperhősöd?

Ezt a játékos kérdést is könnyen be lehet sorolni a formabontó interjúkérdések közé, hiszen könnyen fel lehet vele tárni mögöttes tartalmakat. Például, hogy milyen tulajdonságok számára a fontosabbak? Fizikai erővel szeretne kitűnni vagy inkább intellektualitással? Beleolvad a közösségbe vagy érezhető némi felsőbbrendűség?

Plusz egy tipp

Ahhoz, hogy megfelelően fel lehessen használni a formabontó interjúkérdésekből kapott válaszokat érdemes még az interjúk előtt kialakítani egy “perszónát”, vagy kiemelni egyes személyiségjegyeket, amik fontosak a cég számára, így egyből fel lehet használni vagy be lehet építeni a kapott válaszokat (amik alapjáraton mögöttes tartalommal bírnak).

 

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

     

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin