fbpx

Hőség a munkahelyen? Kizárt, ha elkötelezett dolgozót szeretne

hőség a munkahelyen klíma toborzás kiválasztás fejvadász cég fejvadászat beck and partners bap.hu
1024 819 bapadmin

A nyáron rizsfőzővé alakuló városokban dolgozók többségének nagy kihívást jelent a hőség a munkahelyen is. A régi épületekben helyet kapó munkahelyeken mai napig előfordul, hogy nincs klíma. A hatályos jogszabályok a munkakörülmények egy részét nagyon szigorúan határozzák meg, másokat viszont alig vesznek figyelembe. Erre példa a – nem kültéren végzett – munkavégzési helyen tapasztalható hőmérséklet. Vannak munkakörök, amikben a hőmérséklet adott, évszaktól függetlenül: a hentesek, pékek vagy laboránsok nem kerülhetik el az olykor extrém körülményeket. Ugyanakkor egy gyártósornak helyt adó modern csarnok vagy egy óriási irodakomplexumként működő üvegpalota manapság elképzelhetetlen hőségszabályozás nélkül. Mostani írásunkban munkaerő-toborzási és -megtartási szempontból vizsgáljuk a jelenséget.

Tegyen meg mindent, hogy tűrhető legyen a hőmérséklet!

A Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője szerint minden olyan munkahelyen, ahol nem indokolt egy bizonyos hőmérséklet tartsa, a munkaadónak klimatizált helyiséget kéne biztosítania a munkavállalóinak. „Ha tombol a hőség a munkahelyen, akkor a minimum, hogy engedjen több home office alkalmat a dolgozóknak. Emellett keressen alternatívákat a hőség leküzdésére! Ventilátorok vásárlása például kevés pénzből, gyorsan eszközölhető részmegoldást jelenthet.

A szakértő szerint a nagy melegben feladott álláshirdetések megfogalmazásakor igenis lehet hozzáadott értéke annak, hogy a hirdetésekben szerepel: klimatizált iroda/munkatér. „Fontos kiemelni, hogy erre a juttatási elemre az álláshirdetés olvasói zömmel kétféleképpen reagálnak” – hangsúlyozza Bettina. – „Egy részük, akik mindig is klimatizált helyen dolgoztak, valószínűleg csak megmosolyogják, hogy miért van kiemelve a hirdetésben. Akiknek viszont a hőség a munkahelyen általános tapasztalat, biztosan értékelni fogják, ez megkülönböztetheti az ön hirdetését a többitől. Amennyiben olyan területre keres jelöltet, amely szektorban nem jellemző a munkakörülmények ilyen jellegű javítása, érdemes szövegesen nyomatékosítania.

Hőség a munkahelyen: a produktivitást is kockáztatja, ha túl melegben dolgoztat

Köztudomású, hogy nagy melegben nem lehet olyan eredményes a munkavégzés, mint komfortos hőmérsékleten. „A klíma hiánya nemcsak diszkomfortérzetet okoz, mellette komoly koncentrációvesztéssel is jár. Akinek érzékeny a szervezete a hőingadozásra, annak a hőség a munkahelyen fizikai tünetekkel járó rosszullétet is okozhat. Bár kizárólag a meleg miatt nem valószínű, hogy bárki munkahelyet váltana, de ez is egy – vagy több – csepp lehet abban a bizonyos pohárban” – emeli ki a toborzási szakértő. Az álláskeresőknek kedvező munkaerőpiaci helyzetben érdemes ezt a szempontot is megvizsgálni, és ha kell, kiküszöbölni egy vállalati gyengepontot.

Érdeklik még hasonló szakmai tartalmak?
Iratkozzon fel a LinkedIn Shorts összegzőnkre IDE kattintva, és olvassa el a havonta kivonatolt aktualitásokat!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin