fbpx

Munkahelyi öltözet nyáron: mit tehet, ha a kollégák túl lazán öltöznek?

munkahelyi öltözet toborzás kiválasztás fejvadász cég beck and partners
1024 683 bapadmin

Az elvárt munkahelyi öltözet természetesen munkakör függvénye. Alapszabálynak tekinthető, hogy minden olyan munkakörben, amiben egy munkavállalónak külsős emberekkel kell találkoznia, ügyelnie kell a megjelenésére. Az ügyfélszolgálaton vagy vendéglátásban dolgozóktól, eladóktól elvárható, hogy a kánikula ellenére se viseljenek túl laza öltözetet. Azokban pozíciókban, amelyekhez nincs egyenruha előírva, és munkavállaló a közvetlen kollégáin kívül nem találkozik mással, nagyobb a szabadság engedhető meg, de ott is kell legyen egy határ.

Milyen a megfelelő munkahelyi öltözet nyáron?

Nyáron is lehet szellős, de elegáns ruházatot találni, mind a férfiaknak, mind a hölgyeknek, amely ízléses. Bettina úgy véli, a legfontosabb, hogy ekkor is a csak megfelelő mennyiségű testfelület legyen szabadon hagyva. „A nagy melegben ez okozhatja a legnagyobb problémát. A túl rövid szoknya vagy nadrág, a mélyen dekoltált női felsők vagy a kigombolt ingek, illetve a nyitott cipők kerülendők. Hölgyek esetén még lehetnek olyan elegáns szandálok, amik még beleférhetnek. Urak esetén ezt mindenképpen tiltólistára tenném, továbbá esetükben a hosszúnadrágot illendőbbnek látom, mint a rövidnadrágot. Mivel könnyű beszerezni laza lenvászon nadrágokat, a meleg sem okozhat nagy gondot.

A munkahely öltözet túlszabályozása nem szerencsés a szakértő szerint. „Egy olyan munkavállaló, aki egész nap csak a gépe előtt ül, és nem találkozik partnerekkel, ügyfelekkel, nem kötelezhető arra, hogy zakóban vagy blézerben és harisnyában töltse el a munkanapját.

Ezt tegye, ha valaki nem megfelelő viseletben jelenik meg

Amennyiben egy kollégája szabadosan válogatta össze a szettjét, érdemes első körben négyszemközt, személyesen egyeztetnie vele, mi az elvárt munkahelyi öltözet. Ha az elbeszélgetés ellenére újra és újra nem megfelelően jelenik meg, akkor célszerű lehet hazaküldeni átöltözni. Ez még nem súlyos következmény, de már elég plusz kellemetlenséget jelent ahhoz, hogy rögzüljenek a megfelelő munkahelyi öltözet kapcsán elvártak. „Fontos, hogy meghallgassa a másik felet, hogy megértse, miért azt viseli, amit” – emeli ki a Beck and Partners operatív vezetője. – „Előfordulhat, hogy valakinek az anyagi helyzetéből adódóan korlátos a ruhatára. Ha ilyesmi áll a háttérben, célszerű felajánlani egy utalványt, amelyből tud megfelelő ruhát vásárolni magának.

Amikor egy állásinterjún jelenik meg valaki extrém illetlen viseletben, elég őt az első interjúkörben tájékoztatni a céges protokollról. Amennyiben viszont a második körben sem változtat a viseletén, az olyan tiszteletlenséget sugall, ami miatt kérdéses, hogy megéri-e felvenni a vállalathoz, be tud-e majd illeszkedni.

Készüljön fel a lehetséges toborzási kihívásokra!
Ügyfelünkként kedvezményesen vehet részt a recruiTECH BLUE konferencián. Kattintson IDE a részletekért!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin