fbpx

Nincs szakmailag megfelelő jelölt, de kell egyáltalán?

megfelelő jelölt toborzás kiválasztás fejvadászat recruitment beck and partners beck&partners
1024 683 bapadmin

Egyre kevesebb a még elérhető, könnyen mozdítható és szakmailag megfelelő jelölt az álláspiacon. Ahogyan közelít a gazdasági válság, várhatóan még kevesebben lesznek: a biztonságra törekvés mindent felülír majd. A gazdasági visszaesés miatt hosszútávon az sem megoldás, ha egyre magasabb bérrel csábítja a leendő munkavállalókat – nem tudja a végtelenségig növelni a fizetésüket. Az viszont hatékony stratégia lehet, ha a megfelelő jelölt alatt nem csak a szakmailag tökéletes álláskeresőkben gondolkodik, hanem készségek és tehetség alapján szelektál.

Más szakmai tapasztalattal rendelkezik, mégis lehet megfelelő jelölt

Egy pozíció betöltéséhez kézenfekvő, hogy hasonló munkakörből érkező álláskeresőt keressen – ha van ilyen, és meg is tudja fizetni. Ha nincs, érdemes hátrébb lépnie egyet, és alaposabban megvizsgálnia, pontosan milyen tapasztalat, szakmai tudás és emberi készségek szükségesek a pozícióhoz. Könnyen szembesülhet azzal, hogy a megfelelő munkamorál és pár emberi készség ellensúlyozhatja a rutin hiányát.

Az egy pozíció betöltéséhez megfelelő jelölt készségeinek listáját a meglévő kollégáinak segítségével tudja összegyűjteni. „A legegyszerűbb megoldás az, ha mélyinterjút készít azokkal a munkavállalókkal, akik azon a szakterületen dolgoznak, amire éppen toboroznia kell” – véli Bettina. – „Ki más tudhatná jobban, hogy milyen képességekre van szükség adott munkakör betöltéséhez, mint az, aki végzi a gyakorlatban adott munkakört?

Akkor van értelme a kompromisszumnak, ha ön is jól jár

A Beck and Partners szakértője leszögezi, hogy a pozíció megfelelő ellátáshoz szükséges minimális tudást transzparensen kommunikálnia kell toborzáskor. Minden mást, amit már munka közben lehetőség van oktatni, ki is lehet hagyni az álláshirdetések szövegéből. Ennek elsődleges hozadéka, hogy megkönnyítheti a toborzást: sokkal nagyobb merítésből dolgozhat HR-esként. Emellett arról is gondoskodik, hogy a megfelelő jelölt számára hosszabb távon mutasson vonzó perspektívát a vállalatnál történő munkavégzésre.

Természetesen a készségek kiszűrése nem egyszerű feladat” – szögezi le Bettina. – „Mivel azonban már az önéletrajz-trendek is abba az irányba mutatnak, hogy a jelöltek ezt is kiírják, középtávon egyszerűsödhet ez a kihívás.

A cikkünk folytatása ide kattintva olvasható!

Még több toborzási megoldás megismeréséért csatlakozzon a recruiTECH BLUE konferenciára!
Ügyfelünkként 15%-kal kedvezőbb áron válthatja meg a belépőjét!
Kattintson IDE a részletekért!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin