fbpx

Pályamódosító álláskeresők a láthatáron: így kezelje a karrierváltókat!

pályamódosító álláskereső fejvadászat toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés beck and partners bap
1024 683 bapadmin

A gazdasági környezet változásai miatt egyre többször fordulhat elő, hogy toborzáskor belefut karrierváltó álláskeresőkbe. Mind a koronavírus, mind a KATA megváltoztatása adhat egy nagyobb löketet az aktív munkaképes szakemberek számára, hogy másképp folytassák a pályájukat. A Beck and Partners fejvadász cégnél magunk is találkozunk pályamódosító álláskeresőkkel, ezért tartjuk fontosnak, hogy segítsünk önnek eldönteni, hogyan viszonyuljon hozzájuk. Mutatjuk, mire számíthat, ha pályamódosító jelölttel találkozik!

Ezeket a tulajdonságokat keresse egy pályamódosító jelöltben!

Operatív vezetőnk úgy véli, hogy van 3 kritérium, amelynek megfelelve a pályamódosító jelölt okot ad a bizalomra. „Egyrészt nagyon fontos, hogy valóban meg tudja indokolni, a pályamódosítása miért pont adott irányba történt. Bíztató jel azt látni, hogy nem csak hirtelen felindulásból akar pályát váltani, hanem alaposan utánanézett, mivel jár ténylegesen a pályamódosítás. Ha a pályamódosító tudja, milyen képzést érdemes elvégeznie és azt el is kezdi, pozitív előjel. A második kritérium az elszántság és a célorientáltság kérdése: képes és hajlandó tanulni, akár a szabadidejét is rááldozza önmaga fejlesztésére. Harmadik, ugyanilyen fontos kritérium pedig a személyiség: alkalmas lesz hosszútávon adott pozíció betöltésére. Ha mindez teljesül, nincs okunk kételkedni.

A szakértő emellett kihangsúlyozza, hogy a karrierváltó álláskeresőnek nyitottnak, proaktívnak és alkalmazkodókésznek kell lenni egy ilyen helyzetben. Mert bizony egy pályaváltás eleinte akár anyagi visszalépéssel is járhat. A pályamódosító, hacsak nem az eredeti szakmájához közlei szakterületet választ, ahol kamatoztathatja a már megszerzett tapasztalatit, pályakezdőnek fog minősülni.

Érvek és ellenérvek a pályamódosítók felvétele kapcsán

A karrierváltók legnagyobb előnye, hogy már a munka világában szerzett tapasztalattal a birtokukban jelentkeznek adott pozícióra. Nem lesz újdonság nekik a munkafegyelem, tudják kezelni a munkahelyi viszonyokat. Tapasztalatot szereztek csapatmunkában vagy önálló munkavégzésben, és még a felelősség sem egy távoli, rejtélyes fogalom a számukra. Bettina meglátása szerint egy pályamódosító valóban egy pályakezdő lelkesedésével és motivációjával kezd neki a munkának, nem lesznek máshonnan hozott szakmai tapasztalatai. „Ez azt is jelenti, hogy nem lesznek berögzült munkametódusai, amiből nehéz kizökkenteni, rugalmasabban betanítható.

Ellene szóló érv, hogy több idővel járhat a betanítása, az alkalmazásának megtérülése. Valamint elkerülhetetlenül ott a veszély, hogy kiderül, nem neki való az új szakma. Továbbá a karrierváltók esetén a legnagyobb gondot az jelentheti, hogy önmagukra nem pályakezdőént tekintenek. Ez legtöbbször a fizetési igényük megadásakor jelentkezik: kevesen hajlandók lejjebb adni a megszokott egzisztenciából és életmódból. Ha akad olyan jelentkező, aki reálisan felmérte a képességeit, tájékozódott adott szakterületen és képes áldozatot is hozni a kezdeti időszakban, nem érdemes figyelmen kívül hagynia.

Bárkit is választ, kockázatot vállal

Azt gondolom, egy pályamódosító alkalmazása nem sokkal nagyobb rizikó, mint egy tapasztalt szakember felvétele” – emeli ki a szakértő – „A tapasztaltak már pontosan tudják, milyen elvárásaik lehetnek adott szakterületen. Ha azok nem teljesülnek, akár anyagi, akár szakmai szinten, könnyebben, gyorsabban továbbállnak.

Még több ihletre vágyik a toborzási céljai eléréséhez?
Vegyen részt a recruiTECH BLUE konferencián, ahol ügyfelünkként 15%-kal kedvezőbb áron juthat hozzá a belépőjéhez és a 25+ szakmai fórumhoz! Kattintson IDE a részletekért!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin