fbpx

Spóroljon időt a CV-k átnézésekor!

1024 535 blog admin

Az önéletrajzok böngészése, válogatása időigényes és fárasztó feladat. Egy jó stratégia megkönnyítheti a folyamatot, sőt pontosabb eredményt produkál, mintha csak terv nélkül olvasnánk az egyiket a másik után. A Beck and Partners munkatársai összeszedték azokat a főbb pontokat, amik mentén fejvadász tapasztalat nélkül is professzionálisan nézheti át bárki a CV-ket.

1. A pozíció mély ismerete

Az önéletrajzok átnézése előtt senki sem úszhatja meg, hogy mélyen megismerje a pozíció követelményeit, amire jelöltet keres – amennyiben eredményeket vár a monitorozástól. Ha aktuálisan több szabad hely is betöltésre vár a cégnél, érdemes egyidőben csak egyre koncentrálni. A CV-k átnézése előtt alaposan ismerje meg az elvárt képességeket és a tapasztalati követelményeket! Az állás mély ismerete automatikusabbá teheti a folyamatot. Csak pipálgassa ki fejben vagy egy írásos lista segítségével, hogy megvan-e minden, amit elvárnak! 

2. Kategorizálás

A lista szerinti ellenőrzés megalapozza a következő lépést, a kategóriába szedést. Érdemes három csoportot készíteni az ideális, az ígéretes és a nem megfelelő jelöltekből. Az elsőbe azok kerüljenek, akik minden követelményt teljesítenek a CV-jük alapján, a másodikban pedig azok, akiknél egy-két hiányosság ugyan van, azonban kecsegtető önéletrajzzal rendelkeznek.

3. Fiktív verseny

A döntés mindig nehéz, mindig mérlegelést igényel. Ha nem szeretné, hogy az interjúztatás fárasztó és hosszadalmas legyen, valóban csak azokat keresse meg, akiket tényleg el tudna képzelni a pozícióban! Versenyeztesse meg az ideális jelölteket új szempontok mentén, például a legfrissebb képzések, a legrelevánsabb tapasztalatok vagy a legvonzóbb készségek alapján.

4. Az önéletrajzok “red flag”-jei

A CV-k átnézésekor nem kell elnézőnek lenni. Ami gyanús, az gyanús, és sok esetben nem is alaptalanul. Szűrje ki a veszélyeket az intő jelek segítségével! Gyanúsan sok munkahelye volt már a jelöltnek? Indokolatlanul hosszú szünetek vannak két állás között? Érthetetlen pozícióváltások sorakoznak a történetében? Sajnos nem mindenki alkalmas egy hosszútávú együttműködésre, spórolja meg az ilyen kapcsolatok fáradalmait már az önéletrajzok átnézése közben! 

5. Pontrendszer felállítása

Egyes pozíciókra több száz jelentkezés érkezik, nem csoda tehát, hogy még az ideálisabbnál is ideálisabb jelöltek is több tízen vannak. Nincs ideje napokat tölteni interjúztatással? Állítson fel egy pontozási rendszert és a legmagasabb pontszámmal rendelkező jelölteket hívja be az állásinterjúkra! Később természetesen a megmaradt pályázók közül is választhat, amennyiben nem találta meg az “igazit”. 

+ Tipp: Egy telefonhívással sok időt spórolhat! 

Kérdései merültek fel az önéletrajz olvasása közben? Bátran hívja fel a jelöltet egy tisztázandó beszélgetés erejéig, még az interjúztatás előtt! Ezzel mindkét fél számára időt és energiát takaríthat meg – és még igazságosan is jár el! 

Változtatásra van szüksége a toborzásban? Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin