fbpx

Ezért indítson gyakornoki programot!

1024 535 blog admin

Fejvadász tapasztalataink azt támasztják alá, hogy a gyakornoki program munkavállalói és munkáltatói oldalról egyaránt kifizetődő folyamat. Blogcikkünkben eloszlatjuk a kétségeket a programmal kapcsolatban és rávilágítunk, miért is éri meg gyakornokokat alkalmazni.

Ezt már sokan félreértették! 

“A gyakornoki program szuper lehetőség a diákoknak, de valljuk be, nekünk szakemberekre van szükségünk!” Ez a mondat akár egy felsővezető szájából is elhangozhatott volna, a program részleteiről és lehetőségeiről ugyanis sokaknak nincsenek megalapozott információi.

A leggyakoribb tévhitek a gyakornoki munkavállalással kapcsolatban: 

  1. Csak diákok lehetnek gyakornokok: A gyakornoki program nem csak tanulóknak vagy frissen végzetteknek szól. Valójában bárki jelentkezhet rá, aki szívesen elsajátítana új készségeket vagy szeretné átképezni magát. 
  2. Inkább teher, mint segítség: Félreértés, hogy a gyakornokok nem jó munkaerők. Az ideális pozícióban akár ügyesebbek is lehetnek, mint a tapasztaltabb kollégák. A motivált gyakornokok új ötleteikkel és lelkesedésükkel nagy löketet adhatnak bármelyik cégnek. 
  3. Csak mentorálással együtt: Természetesen a gyakornokok szempontjából előny, hogyha egy tapasztaltabb kolléga napi szinten segíti és irányítja a kezdő munkavállaló feladatait, azonban ez nem kritérium a gyakornoki program indításakor.
  4. Egy kisvállalatnál ez szóba se jöhet: A gyakornoki program nem csak a nagyvállalatok privilégiuma. Bizonyos szempontból a kis- és középvállalkozók számára még előnyösebb is a lehetőség, mint az óriáscégeknek.
Mit nyerhetek belőle munkáltatóként? 

Munkáltatóként sok esetben előnyt kovácsolhat egy jó gyakornokból a versenytársaival szemben, ugyanis a friss lendület néha többet ér, mint a biztos szaktudás. Pár pontban bemutatjuk, mivel teheti jobbá a vállalat működését egy gyakornoki program: 

  • Legfrissebb tudás: Egy frissen végzett gyakornok vagy egy egyetemi hallgató újabb és modernebb tudást sajátított el, mint a régebben végzett kollégák. Természetes tehát, hogy a véleménye és a látásmódja újdonságot és innovációt hozhat a vállalat mindennapjaiba. Ez segíthet lépést tartani az iparág legújabb trendjeivel.
  • Generációs különbségek: Habár a digitális bennszülöttek és a digitális bevándorlók sok esetben csak a generációs különbségek nehézségeiről beszélnek, tagadhatatlan, hogy két eltérő kultúra találkozása rengeteg tanulsággal jár – mindkét félnek. A fiatalabbak és az idősebbek egyaránt tanulhatnak a másiktól és taníthatnak a másiknak olyan dolgokat, amikre a saját korosztályuk nem lenne képes. 
  • “Kinevelni és alkalmazni”, avagy a szakmai utánpótlás: Sok cég tekint a gyakornoki programra amolyan befektetésként. A saját munkamoráljukra tanítják a fiatalokat, hogy a végzett gyakornokok könnyedén be tudjanak illeszkedni a cég profiljába. A teljes munkaidős állások meghirdetése helyett egyszerűen csak felajánlják a korábbi gyakornokaiknak a pozíciókat. Egyszerűbb, időtakarékosabb, költséghatékonyabb és zökkenőmentesebb megoldás, mint nulláról elkezdeni munkavállalót keresni.
  • Tehermentesítés: A gyakornokok sok cégnél főként adminisztratív feladatokat végeznek. Ez az opció mindkét fél számára előnyös lehet, hiszen a kollégákat tehermentesíti, de közben a gyakornok is sokat tanulhat a feletteseitől. 
  • Vezetői készségek fejlesztése: A people management skilljeit minden vezetői ambíciókkal rendelkező kollégának el kell sajátítania. A gyakornoki program erre szuper lehetőséget biztosít.  
  • Pénzügyi ösztönzők: A gyakornoki programokra lehetőség van támogatást szerezni akár állami, akár pályázati forrásokból.
Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin