fbpx

Örvénylik az álláspiac: a kékgalléros munkavállalókat vadászni kell és még aznap kell visszajelezni egy IT-snak

Álláspiac Fejvadász Toborzás
1024 683 bapadmin

Az álláspiac dinamikusan változik: egyre fogynak az elérhető jelöltek, közben, akik még jelentkeznek, egyre rövidebb ideig várnak visszajelzésre. Tapasztalt fejvadászunk, Vassné Kuti Veronika friss tapasztalatai szerint három területen érezhető újabb változás. Vegyük őket sorra!

A chiphiány lassacskán ellehetetleníti az autóipart

A környezetvédelmi törekvések rövid időre lekerültek a napirendről, mára viszont újra felkerültek a sürgős megoldást kívánó ügyek listájára. Egyre több zöld megoldást vár mindenki, és ezt az elvárást kell kielégítenie valamennyi környezetszennyező szektornak, így az autóiparnak is. Hiába azonban az álláspiac és a társadalom felől érkező nyomás, ha a chiphiány egyszerűen megbénítja a szektort.

Lássunk tisztán: egy benzines autóhoz kb. 300 chipre van szükség, míg egy hibrid vagy elektromos esetében több, mint 3000-re. Ha ezek nem állnak rendelkezésre, akkor a fejlesztések, amelyek tömegeknek jelentenének munkát, elmaradnak” – hívja fel a figyelmet a szakértő.

IT-s munkába állnak a covid alatt átképzettek

A turizmus ágazatát érintő sokk és az azóta beálló bizonytalanság miatt rengetegen elpártoltak a szektortól. Vassné Kuti Veronika tapasztalatai szerint az álláspiac felszívta azokat, akik hajlandóak voltak átképezni magukat. „Az ő elhelyezkedésüket nagyban segítette az állam támogatása képzések terén. Sokan az IT szektorba képezték át magukat bootcampek segítségével. Ez még egyet dobott az amúgy is dübörgő IT szektoron, mára felhígult a szakma. Emiatt az eddiginél is nagyobb lett a verseny a valóban jó és hozzáértő szakemberekért.

A verseny a végletekig felgyorsult, fejvadászaink egyre többet tapasztalják, hogy az IT-s szakemberek akár már egyetlen nap alatt elkelnek. Ugyanakkor mozgolódás is tetten érhető a szektorban: egyre több szakember áll nyitottan a megkereséseink felé.

Ahol van munka, ott örvénylik az álláspiac

A nagyobb városokban és a fővárosban gyakorlatilag bármely fehérgalléros pozícióra érdemes lehet fejvadász projektet indítani. Az egyszerűbb pozíciók betöltése is külön kihívást jelent: a behívott jelölteknek mindössze 30%-a jön csak el a ténylegesen állásinterjúra. Emellett egyre több kékgalléros pozíció (pl. karbantartó, raktáros esetén) is ez a legcélravezetőbb megoldás.

Vassné Kuti Veronika az álláspiac alakulásához kapcsolódó trendeket látva optimistán tekint a megbízási projektekre. „A jó szakemberek nem feltétlenül nézelődnek, de lehet olyan ok, ami miatt régóta motoszkál a fejükben a váltás gondolata. Csak nincs idejük ezzel foglalkozni komolyabban. Itt jövünk képbe mi, amikor a jó időben, jó ajánlattal keressük meg őket.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin