fbpx

Bérfeszültség, mint újabb covid következmény?

bérfeszültség bérfelmérés toborzás fejvadászat
1024 683 bapadmin

Cégünknél több olyan fejvadász szakember is van, aki mintegy 20 éve dolgozik a szakmában.  Elmondásuk szerint soha nem volt még olyan nehéz betölteni egy-egy pozíciót, mint manapság. 

Toborzással foglalkozó szakemberként a legnagyobb nehézséget a váltásra nehezebben rábírható jelöltek, és az elszállt bérigények jelentik. Utóbbiak gyakran irracionálisak, de tény, hogy egy-egy jó szakemberért a cégeknek jobban a zsebükbe kell nyúlni, mint eddig.

Hogy ez meddig reális, azt aktuális bérpiaci információkra támaszkodva lehet a leginkább eldönteni. Az aktualitást újra kihangsúlyoznánk, hiszen a díjmentesen elérhető bérfelmérések jelentős része a múlt évi adatokra támaszkodik. Azonban az, hogy tavaly mi volt, nem valós segítség. Sőt, lassan már az sem, hogy mi volt a tendencia múlt hónapban… 

Bérfeszültség alakulhat ki a növekvő bérigények miatt

Sok cég kénytelen engedni a jelöltek bérigényei miatt kialakult nyomásnak, és megadják a kívánt összeget. Ez alapvetően remek hír, hisz számtalan vállalat most kezdett csak versenyképes fizetéseket adni. Azonban elfelejtkeznek – mondjuk így, álnaívan – egy igen fontos dologról, rendezni a saját dolgozóik béreit. Óriási szakadék lehet egy 10 éve az adott cégnél dolgozó munkaerő, és az ugyanabba a pozícióba újonnan felvett kolléga bére közt. Ez persze bérfeszültséget szül már most, de még csak a lejtő elején tartunk… 

Épp ezért egy aktuális bérfelmérés nem hogy célszerű, sokkal inkább szükségszerű egy-egy toborzás elkezdése előtt, vagy csak ha szeretnék rendezni a vállalaton belüli bérkérdést. 

Versenyképes bér = veszélyben a cég?

Több ügyfelünk is arról számolt be, hogy mivel hónapok óta nem tudnak betölteni egy-egy kulcspozíciót, kénytelenek megadni olyan bért, ami számukra nehézséget jelent. Ha mindez hosszú távon így marad, fennáll a veszélye, hogy a cégek a túl magas bérköltségek miatt be fognak dőlni. Olyan komplex, egész cégre kiható, hosszú távú hatásokat okozó folyamatok indultak el, amikre talán senki sem számított. 

Egy aktuális bérpiaci körkép, ami valós idejű képet fest, mindenképp fontos és szükségszerű, ha toborozni szeretnénk, vagy ha “csak” megőriznénk a meglévő kollégákat… Számoljunk a hosszú távú következményekkel is, ne csak egy aktuális probléma gyors megoldására fókuszáljunk!

Valós idejű bérfelmérés féláron: https://bap.hu/aktualis/

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin