fbpx

Munkahelyi mobbing: nehéz tenni ellene, de muszáj

munkahelyi zaklatás, munkahelyi mobbing, fluktuáció fejvadászat toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés
1024 576 bapadmin

A munkahelyi mobbing jelenségét nehéz beazonosítani, mivel a rá utaló jelek sok egyéb problémát is jelezhetnek a szervezetben. De nem lehetetlen, és ha már megtörtént, muszáj fellépni ellene, és megszüntetni a kollégák mentális egészségére es a szervezet működésére egyaránt káros hatásait.

HR-esként így kezelje a munkahelyi zaklatást

Alapos utánajárást igényel már a jelenség beazonosítása is, akárcsak a kezelése. Intézkedés előtt a panasszal élő kollégától érdemes konkrét esetekről beszámolót kérni, amire hivatkozva állítja, hogy munkahelyi mobbing áldozatává vált. Ebből már önmagában megállapítható, hogy csak félreértésről van szó, vagy már valóban fennáll a probléma.

A helyzet orvoslásában legfontosabb szempont az objektivitás, véli a Beck and Partners munkaerő-közvetítő cég operatív vezetője. „Hallgasson meg külön-külön minden érintett felet az ügyben. Fontos, hogy ezeket a beszélgetéseket olyan személy bonyolítsa le, akinek elég befolyás van a kezében, hogy intézkedhessen. Ez különösen érzékeny kérdés, ha főnök és beosztott kapcsolatban állnak a felek. Nem megengedhető, hogy a helyzetet kezelő illetékes bármelyik oldal felé elfogult legyen. Mindenképp olyan személynek kell fellépnie, aki nem kötődik senkihez az érintettek közül. Ez elképesztően nehéz, de minden más esetben előfordulhat torzulás a megítélés kapcsán.

A munkáltató vagy a kollégák felelősek munkahelyi mobbing kialakulásáért?

Mivel a munkahelyi mobbing célpontjai a legtöbb esetben már nem mernek kiállni magukért – ami a helyzetükben nem is elvárható –, a kollégák szerepe felértékelődik. Ha látják, hogy valakinek szüksége van a támogatásra, de őket nem érik támadások, sokat tehetnek az elnyomott kollégáért. „Természetesen nem nekik kell megoldaniuk a szituációt, de ki tudnak állni adott kolléga mellett. Ezzel talán az érintett kolléga elég erőt tud gyűjteni ahhoz, hogy önmagáért is kiálljon, segítséget kérjen a megfelelő helyről. Mert végső soron mindenki csak magán tud segíteni” – magyarázza Bettina.

Tegyen az ellen, hogy megismétlődjön!

Amennyiben fényderült arra, hogy ténylegesen munkahelyi mobbing történt, nem maradhat konzekvenciák nélkül. A zaklatás elkövetőjét minden esetben meg kell róni, és utána folyamatosan figyelni kell a viselkedését. Ha a megrovás után nem ismétlődik meg a helyzet, akkor egyéb teendő nem akad. Viszont, ha pár hét elteltével visszatér a kártékony viselkedéséhez, nincs hova tovább marasztalni, el kell bocsátani.

Ugyanakkor abban az esetben is érdemes megelőző intézkedésekbe fogni, ha végül nem lett beazonosítva munkahelyi mobbing. A Beck and Partners szakértője úgy gondolja, ilyenkor a kollégák érzékenyítése, a csapategység fenntartásának folyamatos biztosítása – ami főleg vezetői feladat – a legfőbb cél. „Azt kell elérni, hogy olyanná váljon a szervezet, hogy a kollégák, ha zaklatásra hajlamos személy kerül közéjük, kivessék a közösségből. Így egyfajta öntisztulási folyamat megy végbe a szervezetben, ami megkönnyíti a cégkultúra védelmét. Ha megtörtént a baj, érdemes egy közös megbeszélést összehívni, ahol minden közvetetten érintett jelen van. Ott megmutatni, hogy a vállalat igen is komolyan veszi az ilyen eseteket. Emellett javasolt biztosítani a kollégákat arról, hogy velük ilyen nem történhet meg, ha kiállnak önmagukért és időben jelzik a problémát.”

Toborozzon olyan kollégát, aki építheti a munkahelyi közösséget! Forduljon hozzánk segítségért IDE kattintva!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin