fbpx

Elárulja magát a jelölt azzal, ahogyan beszél az előző munkaadójáról

jelölt toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés fejvadászat beck and partners beck&partners
1024 576 bapadmin

Somodi Bettina több, mint nyolc éve dolgozik aktívan toborzó szerepben. Ez idő alatt négy jellemző okot hallott, amit egy-egy jelölt felhozott érvként a távozása mellett. Ezek általában:

  1. a fejlődési lehetőség, karrierút hiánya
  2. anyagi megbecsültség hiánya
  3. szakmai változatosság hiánya, túlzott egyhangúság
  4. új vezetőség lett, esetleg átszervezés miatt a pozíciója korábbi keretei megszűntek

A jelölt általában őszinte a váltás okát illetően

A kérdés az, hogy mire eljutott a váltásig, mit tett, mennyire volt transzparens a korábbi munkaadójával. „Ha valaki azzal érvel, hogy szakmailag nem tudott már tovább fejlődni, nagy valószínűséggel igaz” – emeli ki Bettina. „De szinte biztos, hogy olyan elemek is társulnak hozzá, amelyek nincsen kommunikálva. Nagy többségében egy-egy váltás mögött több kicsi ok is húzódik, amelyek közül nem mindegyiket sorolja fel a jelölt. Általában csak azokat, melyek nem festenek előző munkaadóról túl negatív képet, mert félő, ez negatívan csapódna le az interjúztató szemében.”

Ha valaki szubjektív okot említ – például rendszeresen konfrontálódott a vezetőjével –, célszerű megkérni, hogy áruljon el több részletet, említsen konkrétumokat. Ezek alapján könnyebb eldönteni, hogy az új munkakörnyezetben is ez várna-e rá, és itt sem fogja elviselni a tapasztaltakat.

A Beck and Partners szakértője hozzáteszi, hogy ameddig valaki 2-3 éven belül nem váltott 3-4 munkahelyet, addig a váltás kommunikált okát nem kérdőjelezi meg. Abban az esetben, ha a jelölt elismeri, proaktívan elárulja, hogy elbocsátották, az bizalomra ad okot: azt mutatja, őszinte, transzparens jelölt.

Őszinte volt, de olyan indokot említett, ami önnél is gond?

Abban a szerencsés helyzetben, amikor a jelölt nyitottan fordul önhöz, előfordulhat, hogy olyan válóokot említ, ami önöknél is adottság. A hirdetett pozícióhoz nincs sokéves karrierút tervezve, vagy a munkakör ugyanolyan monoton. Bettina szerint, még ha nagy potenciállal rendelkező jelöltről is van szó, érdemes vele teljesen őszintének lenni. „Úgy is viszonylag hamar kiderülnek ezek a gondok, és akkor kezdődhet elölről a toborzási folyamat. Ez plusz idő és pénz, amire most senkinek nem telik.

Válogasson motivált, elhivatott, transzparens jelöltek között!

Forduljon hozzánk segítségért:

[fluentform id=”1″]

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin