fbpx

Ezért hagyják el a lojális dolgozók

lojális dolgozók dolgozói lojalitás fejvadász cég toborzás kiválasztás
1024 683 bapadmin

Manapság egyre ritkábban bukkannak fel az álláskeresők között a lojális dolgozók, akik 10 évnél régebb óta dolgoznak egyazon munkahelyen. Beck and Partners toborzási és kiválasztási specialistájának tapasztalata szerint kb. 15%-a az álláskeresőknek ilyen, velük szemben viszont a piac elutasító. Holott aki egy helyen tölt el sok-sok évet, képes alkalmazkodni, tanulni és kompromisszumokat kötni, elmélyedni egy cég működésében. Mégis mi a lojális dolgozók váltási indíttatása? Mutatjuk a három leggyakoribb okot.

Nincs tovább a cégnél

Abban az esetben, ha a lojális dolgozók úgy érzik, elértek mindent, amit szerettek volna adott vállalatnál, váltanak. Ebben az is szerepet játszik, hogy a vállalatok már nem tudnak nekik fejlődési lehetőséget biztosítani. „Amikor erre a pontra érnek, a lojális dolgozók általában jelzik a vállalaton belül, hogy szükségük lenne új kihívásokra. Akkor kezdenek el keresgélni, ha azt a választ kapják, hogy nem tudnak nekik mit ajánlani” – hívja fel a figyelmet Vassné Kuti Veronika. – „Érdekesség, hogy ilyen esetekben a jelöltek kb. 10-15%-a nyíltan kezeli a munkakeresését. Szeretnének fair módon hozzáállni a munkáltatóhoz, ha már ennyi éven át együtt dolgoztak.

Ha elvész a bizalom, a lojális dolgozók is tovább állnak

A másik gyakori ok, amit a szakember tapasztal, hogy a cég egy kialakult helyzetet rosszul kezel, emiatt a dolgozó bizalma meginog a cégben. „Ezt a pandémia nagyon jól mutatta, amikor is nagyon sok vállalat rosszul kommunikált a kialakult helyzetről a dolgozók felé. Emiatt nagyon nagy volt a bizalomvesztés. Ebben az időszakban ezek az emberek könnyebben voltak mozdíthatóak.

Miért maradjon, ha máshol sokkal többet kereshet?

Akkor alakulhat ki hosszútávú elköteleződés, ha a munkavállaló is megtalálja a számítását egy vállalatnál. A megszaporodó, keresetekről szóló sajtóhírek miatt a régóta egy cégnél dolgozók sokszor szembesülhetnek azzal, hogy a versenytársaknál mennyivel többet kereshetnének. Mivel azonban szeretik a céget, nem távoznak. Ugyanakkor bármikor kialakulhat egy olyan élethelyzet, amihez több pénzre van szükségük, ezért mégis lépnek.

Tapasztalataim szerint a munkavállalók ebben az esetben is először a főnökeikkel egyeztetnek, hogy kaphatnak-e fizetés emelést” – magyarázza a Beck and Partners toborzási és kiválasztási specialistája. – „A legtöbbször a válasz az, hogy nem. Aztán amikor máshonnan kap a dolgozó ajánlatot, rögtön megadják neki a kért összeget, hiszen félnek, hogy elvesztenek egy jó munkaerőt. Az elmúlt években a bérek drasztikus emelkedése miatt ez egyre gyakrabban fordul elő.

A szakértő szerint az ilyen munkavállalóban mindenképpen benne van, hogy a következő munkahelyén is ennyi időt töltsön el. „Ezek az emberek nem arra vannak berendezkedve, hogy 2-3 évente váltsanak. Egy időben nagy trend volt a sajtóban, hogy a gyakori munkahelyváltás mellett érveltek, ennek hatásai érződnek a fiatalabb generációkon.

Mutasson financiális megbecsülést a lojális dolgozók irányába! Kattintson IDE, és tegyen a dolgozók lojalitásának növelésért a lehető leggazdaságosabb módon!

béremelés bérfeszültség bérplafon
Június 30-ig még elérhető, spóroljon a céges közlekedési költségeken!
Author

bapadmin

All stories by: bapadmin