fbpx

Úri huncutságból életmentő gyakorlattá válik a bérfejlesztési stratégia

bérfejlesztési stratégia bérplafon dolgozói lojalitás fejvadász cég fejvadászat toborzás
1024 683 bapadmin

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az álláskeresők egy része azért pályázik meg egy pozíciót, hogy a kapott ajánlatot felhasználhassa fizetésemelés kiharcolásához. Ez egy komoly probléma tünete: a transzparensen kommunikált bérfejlesztési stratégia hiányát mutatja. A mindennapok során is érezhető infláció hatására még fontosabb kérdés a jövedelem a dolgozók számára. A korábbiakhoz képest viszont jelentős változás, hogy ha a saját munkahelyük nem törődik ezzel, lesz más, aki jobb feltételeket ajánl.

Bérfejlesztési stratégia nélkül nagy kockázatot vállal

Amennyiben cége működéséből hiányzik az őszintén, következetesen kommunikált bérfejlesztési stratégia, felesleges rizikónak teszi ki a vállalata működőképességét. Főleg a mostani piaci helyzetben, amikor még a jó munkáltatóként elhíresült cégek is egymásra licitálva csábítják a jelölteket magasabbnál magasabb bérekkel.

Kardinális kérdéssé vált, hogy a bérezés kérdését minden cég tudatosan kezelje, legyen egy működtethető terv rá” – hangsúlyozza ki a Beck and Partners operatív vezetője. – „Már nem elég csak sodródni az árral, és csak akkor bért emelni, amikor a munkavállaló felmondással fenyegetőzik. A legtöbb munkaterületen kihívás jó szakembert találni. Akinek jó szakemberei vannak, nagyon oda kell figyelnie a megtartásra, és ebbe bizony a bérfejlesztési stratégia, mint eszköz is beletartozik.

A kiszámítható karrierút megoldást jelenthet a gondjaira

Minden cégnek megvan a maga limitje, ami felett nem tud már ajánlatot kiadni, és ameddig elmehet bérfejlesztésben. Ez a limit természetesen cégenként eltérő, viszont sokat segíthet, ha van egy tudatos bérfejlesztési stratégia, amely stabilitást jelenthet a dolgozóknak. Bettina véleménye szerint a kiszámíthatóság érzése a kulcs.

Ha egy munkavállaló már több éve dolgozik egy cégnél, ahol jól érzi magát, nem áll fel rögtön, ha 10%-kal magasabb bért ajánlanak neki. Akkor fog felállni, ha évek óta semennyire nem volt fejlesztve a bére és a vezetőség nem is helyezte kilátásba. Nagyon sok embernek fontosabb a stabilitás és a minél kisebb rizikó, mint egy kicsit magasabb bér. Mert bár többet kereshetne, lehetséges, hogy az új munkahelyén nem találja a helyét, míg a régivel tulajdonképpen nem volt baja. Persze, ha valakinek dupla annyi fizetést ajánlanak, mint amennyit keres adott helyén, valószínűleg a pénz döntene. Ám ha nem ekkora a differencia, ott egészen biztosan vannak ezzel megtartható emberek.

Évente vált plusz 20% bérért

Egy fejvadász kollégánk egy IT területen dolgozó szakemberrel folytatott beszélgetésből kiderült, hogy legfeljebb évente vált munkahelyet. Csak azért, mert tudja, a felpörgött piacon akár 20-30%-kal többet is kérhet máshol. Hiába dolgozik még alig egy éve a cégnél, már kért fizetésemelést, amit, ha nem adnak meg, továbbáll. Most bruttó 1 600 000 Ft a bére és bruttó 1 800 000 Ft-ot szeretne keresni.

Bár az IT szektor az általános munkaerőhiány közepette is extrém nehezen betölthető terület, egyre több szegmens álláskeresője gondolkodhat majd hasonlóan. Tegyen ellene!

Ha már a bérfejlesztési stratégia rendelkezésére áll, a toborzást is új alapokra helyezheti.
Kérje segítségünket IDE kattintva!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin