fbpx

Green Deal és HR: így támogathatja a fenntarthatóbb működést

Green Deal fenntarthatóság zöld HR
1024 683 bapadmin

A fenntarthatóbb vállalati működés a klímakatasztrófa megelőzéséhez elkerülhetetlen lesz. A Green Deal a hatékony megelőzéshez nyújt támpontokat elsődlegesen a gazdasági szereplők számára. A hátralévő 28 év nem tűnik kevésnek, de ha alapvető folyamatok gyökeres átalakításáról van szó, nem olyan sok idő. A zöld működés mindent; a logisztikai-, munka-, a humánerőforrás- és egyéb menedzsmentfolyamatokat egyaránt érinti. A Green Deal ajánlásai kiterjednek az energiahatékonyságra, innovatív megoldásokra, újrahasznosításra és az emberek készségfejlesztésére – ez utóbbiban a HR-é a kulcsszerep.

Mivel lehet készségszinten fejleszteni az emberek fenntarthatósághoz fűződő viszonyát? Ehhez gyűjtöttünk egyszerű, gyakorlati javaslatokat.

Green Deal az emberek fejében: ami zöldebb, az jobb, hasznosabb!

Az emberek gondolkodását természetesen nem kizárólag a HR-osztály alakítja. Ugyanakkor a céges zöld szemléletének átadását tudja segíteni.

Manapság alapvető, hogy papírmentesen működik egy vállalat (pontosabban: amit lehetséges, azt elektronikusan kezel), ahogyan a munkahelyi szelektív szemétgyűjtés is. A HR osztály saját működését illetően érdemes minél rugalmasabban gondolkodni a HR tech megoldásokban. Adminisztratív, folyamatmenedzsment és kommunikációs szempontból is gyorsabb, bárhonnan elérhető, kezelhető, fenntartható megoldást jelentenek.

Zöld juttatások, edukáció és fenntartható közlekedés akár már holnaptól

A juttatási csomagok fejlesztése sok szempontból esszenciális lesz a HR-esek napirendjén. Ez egy olyan megoldás, amivel piacképes ajánlatot adhat a jelölteknek úgy, hogy mellette nem teremt bérfeszültséget a vállalaton belül. Ha már ekkora szükség van erre, miért ne lehetne zöld elemekkel bővíteni? A Green Deal maga is a készségfejlesztést jelöli meg, mint egyik legfontosabb célkitűzést.

A HR-nek korlátos zöldítő lehetőségei vannak, de nem teljesen tehetetlen” – hívja fel a figyelmet Bettina. – „Csapatebéd helyett érdemes lehet elvinni a vállalat dolgozóit olyan programokra, melyek a zöld utat hivatottak népszerűsíteni. Szemétszedésre, faültetésre, fenntartható főzés vagy háztartásvezetés workshopokra is érdemes gondolni. Ugyanígy opció lehet, hogy a céges autóflottát elektromos autókra cserélik.

A Green Deal holisztikusan tekint a fenntarthatóságra, az eddig soroltak mellett a zöld közlekedést is jelentős tényezőként határozza meg. HR-esként pár egyszerű fejlesztéssel jelentősen tudja támogatni a kollégákat, hogy maguk is figyeljenek a fenntartható közlekedési módjukra, véli a Beck and Partners operatív vezetője. „Jó megoldás lehet, ha kilobbizik egy tárolóhelyiséget, ahol bicikliket, rollereket vagy egyéb közlekedési eszközöket tudnak biztonságosan tárolni a kollégák. Sőt, érdemes lehet elektromos rollereket ill. kölcsönözhető bicikliket biztosító vállalatokkal egyedi megállapodás keretében plusz céges kedvezményt letárgyalni. Ha a dolgozóknak nem jelent nagyobb terhet a környezetkímélő közlekedési eszközök használata, könnyebben válthatnak át rájuk.

A „zöld jövő” hívószó lendületet ad a munkáltatói márkának

Nem csak a Green Deal miatt érdemes mihamarabb belefogni a fenntarthatóbb megoldások bevezetésébe: a munkálatói márkának is jót tesz vele. Bettina elmondása szerint minden olyan kommunikáció, amely tartalmazza a környezettudatosság és élhető jövő hívószavakat, építő lehet. „Teljesen mindegy, hogy egy cég szelektív kukákba fektet, vagy egyéb környezetvédelmet támogató akciókban vesz részt. Manapság a zöld jövő szavak már majdnem minden álláskereső célcsoportnak mondanak valamit. Kivételt ez alól az alacsony iskolázottságú fizikai dolgozók jelentenek, számukra ez semleges üzenet.

share now kedvezmény bap bérfeszültség bérplafon
Kattintson a képre, és érvényesítse a speciális kedvezményét!
Author

bapadmin

All stories by: bapadmin