fbpx

Nagyobb kárt okoz a mérgező kolléga, mint a munkaerejének hiánya

mérgező kolléga fejvadászat toborzás
1024 683 bapadmin

Sajnos senkinek nem kell bemutatnunk, milyen egy mérgező kolléga a csapatban. A folytonos elégedetlenkedése és a munkavégzéshez való hozzáállása – vagy pont a munkavégzési képtelensége – kihat arra a csapatra, amelyben dolgozik. Személyügyekért felelős vezetőként extrán nehéz helyzetet eredményez, ismerve a jelenlegi munkaerőpiaci helyzeteket. A mérgező kolléga kapcsán meghozandó döntést nem érdemes hosszan elhúzni, mert annak a csapata, közvetetten akár az egész cég láthatja kárát. Ugyanakkor kapkodni sem szabad, hogy minden lényeges tényezőt megismerhessen, ami miatt a mérgező kolléga úgy viselkedik, ahogy.

Egyik napról a másikra vált kártékonnyá? Járjon utána, mi történt!

A szakértő szerint egy mérgező kolléga mellett nem kell kitartani egyáltalán. Ugyanakkor, ha egy munkavállaló egyik pillanatról a másikra ront az addigi jó teljesítményén, egészen biztos, hogy nyomós oka van rá. Ezt az okot, ha feltérképezi a vezetője, akkor megfelelő döntést hozhat arról, hogy orvosolható-e az adott probléma. Ha a munkahelyen belül történt valami incidens, azt könnyebben helyre lehet tenni, érdemes is vele megpróbálkozni.

Sokszor előfordul, hogy egy magánéletbeli probléma lesz rossz hatással a munkavállaló teljesítményére, ez a keményebb dió” – ismeri el Bettina. – „Amennyiben így van, mindenképpen empátiával kell állni a másik fél felé, de nem a végtelenségig. Egy-két hét rossz passz még belefér, de ha valaki hónapokig nem tud kijönni a gödörből, az sajnos már nem elnézhető.

Amikor kulcsemberből válik mérgező kolléga

Amikor egy kulcsemberből válik mérgező kolléga, legtöbb esetben nem lehet arról beszélni, hogy kezdetektől kártékonyan viselkedett – úgy nem vált volna kulcsemberré! Ilyen esetekben a vezető vagy a HR-es megteheti, hogy elbeszélget adott emberrel és annak kollégáival.

A legjobb, amit tehet, ha igyekszik egy objektív mediátorként fellépni, nem csak egy-egy fél véleményére adva” – véli a szakértő. – „Miután megfelelő alapossággal felderítette a helyzetet, és kiderült, hogy nincs mese, meg kell válni a mérgező kollégától, kötelessége a vezetőség felé jeleznie ezt. Onnantól már nem a HR felelőssége, hogy mi lesz a végkimenetel.

A mérgező kolléga károkozásának felelőssége a munkáltatót terheli

Munkáltatóként abszolút felelősség terheli önt, mind a vállalattal és a többi munkatárssal szemben, ha egy mérgező kolléga akad a cégben. Ugyanakkor fontos látni: nem tiszte megváltani a kártékony személy életét, de felelőssége időben lépni, amikor a probléma kiderül.

Ha egy munkavállaló kifejezetten mérgezi a környezetét, mihamarabb foglalkozni kell vele” – hangsúlyozza a Beck and Partners operatív vezetője. – „Ráadásul, ha nem végzi el megfelelően a munkáját, azzal több munkát generál a többi munkatársának, vezetőjének. Ebben a helyzetben még a létszámhiány is kevesebb gondot okoz, mintha egy olyan munkavállalót alkalmazunk, akik csak hátráltatja a munkát.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin