fbpx

Fillérekből kigazdálkodott stratégia: mit tehet ebben a helyzetben a HR-es?

Stratégia Fejvadász HR tanácsadás
1024 683 bapadmin

Fejvadászaink egyre többször szembesülnek vele, hogy az éves keretben gondolkodó szakértők filléresített, eseti büdzsékkel számolva keresnek minket támogatásért. Emiatt a hagyományos, stratégia szerinti év végi álláspiaci hullámzás idén elmarad. Ilyenkor megbízóink a tárgyévi toborzásra szánt büdzséből akarták felvenni azokat a szakembereket, akiket az év során valamiért nem sikerült. Ezzel előre gondolkodtak és bebiztosították a jövő évi büdzsé- és a létszámkeretet. Ehelyett idén az a tapasztalat, hogy minden egyes pozícióért külön meg kell küzdeni a felső vezetéssel.

Ameddig tart a járványhelyzet, ne is reméljünk következetességet?

Szomorú fordulat, hogy amíg a vírus kezdeti időszakában megmutatkozott a HR funkciójának fontossága, a hirtelen válságkezelés után elvesztette jelentőségét. Sok cég nemhogy a fejlesztésekre szánt összegeket, a munkaerőhiány miatt egyre növekvő toborzási büdzsét is megtagadja a szakemberektől.

Nagyon veszélyes ez a trend, látva, hogy rohamosan szűkül az elérhető, váltásra rávehető szakemberek száma” – véli Somodi Bettina toborzási specialista. – „A KSH adatai szerint a 25-54 évesek 86,9%-a, az 55-64 évesek 62,2%-a aktív dolgozó. Az aktív álláskeresőknek is alig tizede állásnélküli, mindenki más biztos háttérrel bír, többségük nem is szívesen mozdulna. Ezek mind-mind a toborzás sikere ellen ható jelenségek, amelyeket az eddig megszokott eszközökkel és büdzsékerettel már nem lehet ellensúlyozni. Egy új stratégia megalkotása toborzási fronton is nélkülözhetetlen.

Extra teher, amelynek a legnagyobb kárvallottja a stratégia

Mint minden vállalati funkciónak, a HR-nek is az a feladata, hogy hosszú távon valósítsa meg a stratégia rá vonatkozó elemeit. Somodi Bettina szerint végzetes hiba, hogy a cégek ennyire elaprózódó, tűzoltással egyenlő színvonalú munkába kényszerítik a HR-eseiket. „Így nem lehet egy stratégia szintjén gondolkodni. Nagyon nagy teher, gyakorlatilag lehetetlen fenntartani és sikerrel működtetni a HR funkciót. Arról már nem is beszélve, hogy sok cég eleve kevés emberrel dolgoztat a HR-en. Többen vannak, akik nem engednek külsős segítséget az osztálynak, amitől az leterheltté válik, és végül maguk a HR-esek is felmondanak.

A szakértő szerint ez csak a gond egyik fele. A piacon tetten érhető, növekvő juttatási csomagajánlatok miatt könnyen előfordulhat, hogy egy alkalmazkodni képtelen vállalattól tömegek mondhatnak fel. A cégeknek nagyon tudatosan kellene kezelnie ezt a helyzetet, és kitalálni, hogyan lehetne bérfejlesztést eszközölni a minél közelebbi jövőben.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin