fbpx

Már a fehérgalléros álláskeresők sem jelennek meg az interjún

Fehérgalléros toborzás fejvadászat
1024 576 bapadmin

Sajnos terjed a jelenség, hogy az „egyszerűbb” fehérgalléros munkaköröket, mint amilyen az asszisztens, irodavezető vagy ügyfélszolgálatos, nehezebb betölteni. Általánossá vált, hogy ezeket a pozíciókat sokan pályázzák, mivel úgy látják, egyszerű feladatot jelentenek, és bárki el tudja látni. Az sem segít, hogy ezeknél a szakmáknál jellemzően csak egy érettségi és egy kevéske tapasztalat az elvárás. Az ilyen pozícióknál továbbra is nagyon szűrni kell a jelentkezőket. De még ez sem jelent megoldást arra a gondra, csak a behívottak 30%-a jön el a tényleges interjúra.

Túl sok a fehérgalléros, kevés elvárást igénylő pozíció, azaz van választék

Rengeteg pozíció érhető el egyszerre a piacon, és egyre gyorsabban is kapnak választ a megfelelő jelöltek, hogy továbbjutottak a kiválasztásban. „Még a leggyorsabb toborzási folyamatban is megérezzük, mennyire kiélezett a verseny” – osztja meg a tapasztalatát Somodi Bettina toborzási specialista. – „Hiába vagyunk nagyon gyorsak, sokszor a jelöltek lemondják az interjút, mert menet közben kapnak ajánlatot máshonnan. Pedig a mi feldolgozási időnknél gyorsabb már megoldhatatlan volna. Pár órával a pályázást követően hívjuk a bejelentkezetteket, és van, hogy csak egy interjúkört szervezük. Azonban még így is sokszor elesünk a jelöltektől, mert sok helyre pályáznak, és sok lehetőség közül válogathatnak.

Bettina felhívja a figyelmet, hogy a jelenség a munkaerő hiányos időszakokban normálisnak számít. Mára a fehérgalléros munkavállalók is megtapasztalják azt, amit eddig inkább a kékgallérosok: kapkodnak utánuk.

Mit tehet ön, hogy bebiztosítsa az interjút?

A toborzási specialista arra buzdít, hogy amit lehet, már a telefonos interjún osszon meg a pozícióról és a cégről! „A jelölt akkor fog ténylegesen részt venni az interjún, ha valóban sikerül az érdeklődését felkelteni egy-egy állás iránt.

Emellett Bettina azt javasolja, hogy minél rövidebb idő alatt, minél kevesebb interjú körrel menedzselje le a kiválasztási folyamatot. „A gyorsaság kulcsfontosságú. Ha egy HR-es kap egy jó jelentkezőt, ne habozzon azonnal felhívni, és a lehető leghamarabb interjút szervezni vele. Ha úgy könnyebb, akkor azonnal ajánljon fel online interjúlehetőséget, ezzel is gyorsítva a folyamatot. Ez a fajta rugalmasság ráadásul már önmagában is szimpátiát kelthet.

A jelölt amellett a cég mellett teszi le a voksát, ahol a leghamarabb a folyamat végére ér. Nagyon sok a hasonló lehetőség, hasonló bérezéssel a fehérgalléros munkakörökben, így itt nem a szakmai szempontok lesznek az elsődlegesek. A toborzási specialista szerint ez egyszerre előny és hátrány a munkáltatók számára. „Ha egy álláskereső adminisztratív pozícióba keres állást, nem fogja érdekelni, hogy az egyik cégnél űrkutatásra is alkalmas adminisztrációs rendszer van, míg a másik cég excelben vezeti a teljes adminisztrációját. A gyorsabb munkaadó nyeri el a pályázót.

Ha ezt hallja, gyanakodhat

Már a telefonos interjúkon vannak intő jelek, amiket meghallva tudható, hogy kis eséllyel lesz az adott jelölt az új kolléga. Amikor telefonos egyeztetéskor nem tudja, hogy ki és honnan keresi, az elég határozott intő jel. Ebben az esetben biztos, hogy nagyon sok helyre pályázott, és nem válogat, csak szeretne minél gyorsabban, minél jobb bérért elhelyezkedni. Ha jelzi a jelölt, hogy legkorábban egy hét múlva tud interjúzni, mert addig be van táblázva, szintén gyanús. Valószínűsíthető, hogy egy hét múlva már nem lesz neki aktuális a keresés.

Ne maradjon le a jó jelöltekről! Kérje a segítségünket, használja ki az online hirdetés-toborzási csomagajánlatunkat! A részletekért kattintson IDE.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin