fbpx

A céges szintű csapatmunka is a HR-vezető felelőssége!

Csapatmunka HR-vezető HR Fejvadász
1024 684 bapadmin

Októberben megírtuk már, mi minden egy HR-vezető feladata, mitől lesz jó szakember és milyen személyiségjegyek kellenek, hogy kiválónak nevezhessék. Átvettük az fejvadászaink érveit, hogy miért fontos, hogy a szakmaisága és vezetési készségei is erősek legyenek. Ezúttal azt nézzük meg, miképp viszonyul a csapatmunka felé: mind a sajátja, mind a cég egészét képző közösség kooperációja felé.

A csapatmunka alapjait a saját csapatában teremti meg

A sikeres csapatmunka alapja, hogy szerepének megfelelően a HR-vezető ismerje meg minden csapattag képességeit és azok ismeretében ossza ki a feladatokat. A csapatban nem baj, ha nem egyforma képességű és gondolkodású emberek ülnek! A vezető feladata, hogy kiaknázza mindenki egyedi erősségét, és mellette megfelelően fejlessze a tagokat, minden esetben önmagukhoz viszonyítva. Hogy ezt sikerrel menedzselhesse, következetesnek kell lennie, egyértelmű elvárásokat kell támasztania a kollégái felé. Ügyelnie kell arra, hogy a csapatmunka során a tagok egyesével is sikereket érjenek el.

Emellett a jó HR-vezető kikéri és meghallgatja a csapattagok véleményét, hiszen ő már nem vesz részt közvetlenül egy-egy feladatkörben. Tudja, mikor kell támogatóként belépnie egy folyamatba, és azt is felismeri, amikor csak a szakmai javaslattételére, tanácsára van szükség. Motivál és segítő szándékkal viszonyul a csapattagokhoz.

A jó HR-vezető céges együttműködés szintjén is gondolkodik

A jó HR-vezetőt az különbözteti meg a többi vezetőtől, hogy a csapatában vagy üzletágában dolgozókon túl mindenkit a „sajátjának tart”. A szervezet megfelelő és hatékony működésének biztosítására ugyanolyan fontos számára minden meglévő és új kolléga. A beillesztési, integrálási folyamatok támogatása mellett a megfelelő képzési, továbbképzési lehetőségekről is gondoskodik. Különösen fontos számára, hogy kiszolgálja és képviselje a munkavállalókat.

Ennek érdekében felügyeli a vállalat különböző területein a megfelelő minőségű és mennyiségű szakemberek számát, munkakörnyezetét. Kooperál a szakmai vezetőkkel, segít megszervezni a dolgozói jóléthez kapcsolódó feladatokat és fejlesztéseket. Ezen feladata részeképp munkaügyi támogatást, szakmai hátteret biztosít és összehangolja a vállalat céljait a munkatársak céljaival.

A HR-vezető szerepe nehezen látható, de mindenben tetten érhető” – jelenti ki Somodi Bettina, toborzási specialistánk. – „Az a vállalat, ahol alacsony a fluktuáció, folyamatosak a személyes és céges sikerek, stabil a vezetés, érvényesül a csapatmunka, ott biztosan jól teljesítő szakember irányítja a folyamatokat.

Köszönjük, hogy figyelemmel kísérte az októberi tematikus tartalmainkat!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin