fbpx

BAP-vélemény: ezek lesznek a legfőbb toborzási kihívások 2022-ben

toborzási kihívások fejvadászat toborzás HR
1024 683 bapadmin

A toborzási kihívások áttekintésekor az elmúlt időszak trendjeit szem előtt tartva válogattuk ki a legmeghatározóbbakat. Három fő problémakört és hozzájuk kapcsolódó megoldási alternatívákat látunk a 2022-es év legfontosabb ügyeinek.

A tervezhetetlen jövő nehezíti a toborzási kihívások megoldását

A szakértő csapatunk tavaly többször szembesült azzal, hogy az éves keretben gondolkodó HR-osztályok eseti, drasztikusan csökkentett büdzsékerettel keresnek támogatást. Részben ez volt az oka annak, hogy a piacon megszokott, év végi álláspiaci hullámzás elmaradt. Ez azt is eredményezheti, hogy az újév komoly létszámfejlesztéssel indulhat sok vállalat számára.

A korábbitól eltérő működés jócskán megnehezíti a HR-esek dolgát, tovább fokozhatja a toborzási kihívások jelentette terhelést. Akár megakadályozhatja a tervezett, stratégia alapú működést. Ennek ellensúlyozására érdemes rugalmasan hasznosítható toborzási eszközöket választani, amilyen az egy éven keresztül bármikor felhasználható fejvadász cég kapacitása is.

Elterjednek az alternatív toborzási módszerek

A munkaerőhiány nem csillapodik. Mind a demográfiai trendek, mind a nemzetközi hatások, ágazati fejlődések miatt szaporodnak a toborzási kihívások. Az IT-szféra folyamatos emberigénye, az automatizációs folyamatok miatti megváltozó készség- és szakértelmi igény, vagy épp a környezetvédelmi törekvések miatt megváltozó fogyasztási szokások folyamatos mozgásban tartják a munkaerőpiacot.

Ebben a helyzetben elengedhetetlen, hogy új toborzási módszereket alkalmazzanak a szakértők. Nem csak a keresés és interjúzás folyamatában, de a jelöltek körében is érdemes új perspektívákban gondolkodni. Jelentős munkaerőtartalék rejlik az ötven év feletti szakemberekben, ahogyan a cég egykori alkalmazottjaiban is.

A küszöbön túl sem dőlhet hátra

A növekvő bérek és a folyton örvénylő álláspiac mellett további kihívást jelent, hogy a munkavállalók már nem várnak a sült galambra. Ha pocsékul érzik magukat a munkahelyükön, váltanak. A munkahellyel rendelkezők szinte mindegyike azért vált, hogy jobb környezetben, társaságban dolgozhasson.

Ezért is fontos, hogy a toborzási folyamat sikere érdekében kiiktassa azokat a tényezőket, amelyek erősítik a fluktuációt, és a toborzás ellen hatnak. Ennek legjobb eszköze, ha a vállalat vezető beosztású személyeit fejleszti, az ő személyüket különös gonddal választja meg. Ugyanakkor egy sor egyéb megoldás is a rendelkezésére áll.

Készüljön rugalmasan az évre, éljen a kedvezményes toborzási ajánlatunkkal, és IDE kattintva kérje segítségünket!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin