fbpx

Ilyen élmény az online belépés és onboarding egy új kolléga szemével

1024 653 bapadmin

Milyen élmény volt a karantén időszaka alatt felvételre kerülni úgy, hogy a teljes kiválasztási és később az onboarding folyamat online történt

Valóban a karantén időszak alatt, tavaly márciusban kerültem felvételre a céghez. Azért is volt különleges ez a helyzet, mert a munkakör melybe felvettek, számomra teljesen új terep volt, pályakezdőként léptem a cég kötelékébe. Maga a kiválasztási folyamat nagyon profin, gördülékenyen zajlott. Egy telefonos interjúval kerestek fel, majd még két videós interjú követte ezt. Megismerhettem a leendő közvetlen felettesem, illetve az ügyvezetőt is. Az ajánlatot ezt követően napokon belül megkaptam, a beléptetés is távolról zajlott. Az érdekesség az volt, hogy ekkor még fogalmam sem volt arról, hogy pl. milyen az iroda, milyen a közeg. Összesen 3 emberrel voltam kapcsolatban az elején. 

Online onboarding egy kolléga szemével

Milyenek voltak az első hetek? Hogyan zajlott a betanulás? 

Ami első körben nagyon meglepett az az volt, hogy az első munkanapomon kellett először bemennem személyesen az irodába. Akkor is csak azért, hogy átvegyem a munkához szükséges eszközeimet. Egy ember volt csak jelen, aki átadta nekem a laptopot és telefont. Utána azonnal haza is vihettem magammal mindent, és kezdődött a tanulás. A cégnek szerencsére van e-learning rendszere, így az első hetem annak végig tanulásával telt. Minden nap beszéltem telefonon, vagy videochat-en a közvetlen felettesemmel, illetve heti egyszer a teljes csapattal is tudtam online találkozni videókonferencia keretein belül. Menet közben sikerült minden közvetlen csapattárssal megismerkedni, mindenki nagyon sokat segített az első időszakban. 

Mennyire volt zavaró neked, hogy online zajlott az onboarding, személyesen nem találkoztál szinte senkivel a cégből? Hogy érzed, mennyire sikerült integrálódnod ennek ellenére csapatba? 

Mivel minden kolléga, akivel együtt kell dolgoznom a rendelkezésemre állt kérdés esetén, ezért elég hamar meg tudtam ismerni a csapatom tagjait és persze a vezetőmet is. Nyilván nagyon furcsa volt számomra az egész helyzet, de úgy vélem, amennyire csak lehetett mindenki igyekezett nyitottan állni felém és segíteni abban, hogy megismerhessem a céget és annak működését. Ami talán kicsit negatív volt, hogy a saját csapatomon kívül senkit nem ismertem még az elején. Vicces volt, amikor kaptam egy e-mailt olyan kollégától, akiről azt sem tudtam kicsoda, vagy hogy szervezetben hol helyezkedik el. De a közvetlen kollégáim aztán ebben is segítettek. Ezt leszámítva szakmailag nem volt nehézségem a betanítás gördülékeny volt. 

Ami késik, nem múlik

Mikor tudtál először többiekkel is megismerni? 

A cégnél minden hónapban van egy nagy meeting, ahol minden kolléga jelen van. Ezen a meetingen az előző hónap lezárása, eredmények ismertetése történik. A kiemelkedően teljesítő kollégák jutalmat kapnak, évfordulók-születés és névnapok kerülnek megünneplésre. Ebben az időszakban sem marad el ez, online konferencia formájában tartott a cég nagy meetinget. Ez egy hónappal a munkakezdésem után történt, ekkor ismerhettem meg arcról is a kollégákat. 

A cégnél azóta is home office-ból dolgozik mindenki? 

Nem, most már fél időben irodából, fél időben otthonról dolgozik a legtöbb kolléga, így én is. Ami jó, hogy minden kolléga maga döntheti el, hogyan szeretne dolgozni, Van olyan, aki hetente csak egy napot jár be, olyan is akad, aki minden nap bentről dolgozik, én a kettő között vagyok. 

Kialakult végül az ideális munkarend

Számodra ideális ez az állapot? Hatékonynak érzed így a munkavégzésedet? 

Így, hogy eleve távolról zajlott az onboarding folyamatom, és onnan kezdtem a munkát, szeretek bejárni most már. Összebeszélünk mindig pár kollégával, hogy egy időben legyünk bent, így tudok személyesen is találkozni azokkal, akikkel szorosan együtt dolgozom. Számomra jó az, hogy pár napot otthon dolgozom, a munkám jellege ezt teljes mértékben lehetővé teszi és megspórolom az utazási időt is. Kényelmi szempontból mindenképpen előnyös. De én nem tudnék minden nap otthon maradni, jó néha a közösségben lenni, még ha csak egy részével is, de találkozni. Mióta a cégnél dolgozom nem volt igazi csapatépítő, pedig többiek elmondása alapján korábban gyakran járt a csapat különböző programokra közösen. Azt már nagyon várom, hogy ismét lehessen ilyeneket szervezni. 

Nem volt ijesztő számodra így munkát vállalni, az online onboarding miatt szinte látatlanban? 

Dehogynem! Viszont azt gondolom, hogy egy új munkahelyre belépni egyébként is ijesztő tud lenni. Szerencsés, hogy itt ennyire nyitottak a kollégák, így már az elejétől kezdve nem éreztem magam kívülállónak. Ha választhattam volna, persze jobb lett volna olyan időszakban új munkahelyen kezdeni, ami ennél átlagosabb, de úgy érzem a lehetőségekhez képest minden nagyon gördülékeny volt és nem bántam meg a döntésem. 

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin