fbpx

Iskolakezdés előtt mire készüljön a HR-osztály?

iskolakezdés toborzás kiválasztás fejvadászat munkaerő-közvetítés bap beckandpartners
1024 636 bapadmin

Az iskolakezdés küszöbén joggal merül fel a kérdés önben, hogy felelős munkáltatóként és toborzóként hogyan érdemes viszonyulnia a gyermekes álláskeresőkhöz.

Iskolakezdés előtt legyen tekintettel a szülők idejére!

Kisiskolás gyermeket nevelő szülőként az egyik legnehezebb időszak az iskolakezdés környéki pár hét: a felkészülés és a bele- vagy visszarázódás. Ennek ellenére az élet nem áll meg, a családos álláskeresők ilyenkor is szeretnének munkahelyet váltani. Épp csak nehezebb feladatot jelent az idejükkel gazdálkodni. Toborzóként ezzel számolnia kell!

Már kapcsolatfelvételkor érdemes rákérdeznie a jelöltnél, hogy mi lenne a legjobb munkakezdési időpont a számára” – hangsúlyozza a Beck and Partners szakértője. – „Tapasztalataim szerint, ha munkaadó időben kommunikálja, hogy nem sürgős a munkába állás, a jelöltek maguktól jelzik, milyen elfoglaltságok miatt lenne csak egy későbbi időpont az ideális kezdés.

Bettina ugyanakkor hozzáteszi, hogy azokban az esetekben, amikor viszont azonnali kezdés szükséges, nem célszerű kivételezni. „Nem lenne fair a munkaadóval és a leendő kollégákkal szemben sem. Csak azért, mert valakit elhavaz az iskolakezdés, nem várhat el kivételezést, ez önmagában rossz hozzáállás. Mint mindig, a legjobb út az őszinteség. Ha valakinek szüksége van arra, hogy a munkaadója biztosítsa a szabad munkavégzést, minél hamarabb tisztázni kell az igényt, és fordítva. Ha egy cégnél rugalmatlan a munkavégzés, akkor ne keressen rugalmas munkaigényű dolgozót.

Sok gyerekes van már így is a csapatban? Így támogassa őket!

Mivel mára a dolgozók megtartása legalább akkora kihívás, mint a bevonzásuk, érdemes külön megvizsgálni, mit tehet a meglévő dolgozóiért. Az emelkedő árak az iskolakezdés miatt extra nagy terhet jelenthetnek a munkavállalóknak: év elejéhez képest akár 50%-os drágulás is tapasztalható. Ilyen költségek mellett, ha munkáltatóként külön juttatásban gondolkodik, hatalmas segítséget jelenthet az a dolgozói számára.

A két legértékesebb juttatás, amit adhat, az a felkészüléssel tölthető idő és természetesen az anyagi támogatás. Ehhez mérten érdemes megfontolnia, hogy 1-2 ajándéknapot biztosít a kisiskolás gyermeket nevelő dolgozóinak. Emellett azt az opciót is hasznos lehet számba vennie, hogy egyszeri bevásárlást támogató vásárlási utalványt kioszt még iskolakezdés előtt. Ennek másik verziója, ha a céges irodaszer rendeléshez fix összegben biztosít rendelési keretet az érintetteknek.

Az egyszeri juttatások figyelmes gesztust jelentenek a cégek részéről” – emeli ki Somodi Bettina. – „Nagyon jó lenne, ha bevett gyakorlat volna mindenhol. Ugyanakkor azt gondolom, hogy azoknak a munkavállalóknak, akinek nincsen családja, ugyanúgy kell valami pluszt biztosítani; azért, mert így igazságos.

Még több ötletet szeretne, hogy bevonzhassa új kollégáit?
Látogasson el a recruiTECH BLUE konferenciára, ahol ügyfelünkként 15%-kal kedvezőbb áron juthat hozzá a belépőjéhez és a 25+ szakmai fórumhoz!
Kattintson IDE a részletekért!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin