fbpx

A szakemberek nem váltanak, mert jól érzik magukat a munkahelyükön?

szakemberek fejvadász körkép toborzás kiválasztás
1024 683 bapadmin

Az elmúlt időszakban több friss jelenség beazonosítása ösztönzött minket az átfogó vizsgálódásra. Toborzáskor rendre észleljük, hogy mire felkeressük, a szakemberek többsége már benne van valamilyen kiválasztási folyamatban. Egyre nő azon szakmáknak a száma is, ahol párhuzamosan több pályázati folyamatban is részt vesznek a jelöltek. A jó munkaerő iránti kereslet tovább növekszik, ezzel párhuzamosan elhúzódik a toborzási időszak, mire az alkalmas és nyitott jelölteket megtalálhatjuk.

A megkérdezett szakemberek fele szereti a munkahelyét

A toborzási projektek során – szolgáltatástól függően – fejvadászaink telefonos megkereséseket is végeznek a szakemberek felkutatására. Február és március hónapok fordulóján 518 jelölttel külön elbeszélgettek arról, hogy miért nem kívánnak élni a felkínált álláslehetőségekkel.

A válaszadók 51%-a jelezte nekünk, hogy azért nem akar váltani, mert szereti a munkahelyét, meg van vele elégedve. A válaszadásra nyitott szakemberek közül minden ötödik jelezte, hogy az ajánlatunkat nem tartja elég jónak. Közülük a legtöbben a pontos lokáció megjelölését és a rugalmas (akár otthonról végezhető munkát) hiányolták. A megkérdezettek 12%-áról a beszélgetés során derült ki, hogy valamely elvárt kompetenciája hiányzik.

Változik a világ, a szakemberek számára más a fontos

A visszajelzések közül akadtak elgondolkodtató jelenségek is. Minden tizedik megkeresett személy a karrierútjába nem illőnek találta a felajánlott pozíciót – holott az a szakmájába vágott volna. Ezen szakemberek többsége szakterület-, vagy egyenesen szakmaváltásban van benne, illetve sokan tudatták, hogy külföldön képzelik el a további karrierútjukat.

Három olyan válaszadási kategória alig került elő, amire pedig kifejezetten számítottunk” – hívja fel a figyelmet Somodi Bettina operatív vezető. – „A koronavírus miatti gazdasági bizonytalanságra, illetve a fix kiadások miatti kockázatkerülésre senki sem hivatkozott. Külön érdekesség, hogy a jellemző kritika a meghirdetett pozíciókkal szemben elmaradt: mindössze négy válaszadó tette szóvá az alacsony bért.

A kutatásról részletesen

A visszajelzések 85%-a telefonos beszélgetés során érkezett. Az adatfelvételi időszak alatt fejvadászaink 51 nyitott pozíció kapcsán gyűjtöttek jelölt visszajelzéseket. Három pozíció kapcsán több, mint 40 visszajelzés érkezett, a legtöbb visszacsatolás főkönyvelői pozícióhoz kapcsolódott.

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin