fbpx

2024: Fizetésemeléssel kapcsolatos előrejelzések

1024 576 blog admin

Nagy a sistergés az irodában az év eleji fizetésemelés miatt? Van, aki csak magában kalkulál, van, aki nyíltan beszél az elvárásairól? Mennyi emeléssel lehet átlagosan számolni és mennyit ajánlanak a HR szakértők? Olvassa el a cikkünket, hogyha bizonytalan ezekben a kérdésekben!

A minimálbér és a garantált bérminimum emelkedése

A kormány 15%-kal emelte a minimálbért, a garantált bérminimumot pedig 10%-kal 2023 decemberétől kezdődően. Ezek a számok nagyjából megegyeznek a várható átlagbér növekedéssel is, sőt akár meg is haladhatják azt.

A reális elvárás a 8-10%-os béremelés

„Átlagosan 8-10 százalékos keresetemelésekről születnek döntések” – mondta a Mandiner megkeresésére Mészáros Melinda. Magyarországon átlagosan ilyen mértékű fizetésemelésre lehet számítani 2024 elején. 

Ez a szám az elmúlt évek emeléseihez viszonyítva talán kevésnek tűnik, azonban fontos a gazdasági tényezőket is figyelembe venni. Az infláció letörésével ugyanis az alacsonyabb áremelkedések alacsonyabb béremelést eredményeznek. A fizetések értéke fokozatosan emelkedni fog a javuló gazdasági környezetben.

Idén nem az új üzleti évtől várható a béremelés

A béremeléseket sokszor az új üzleti évtől, azaz májustól szokták kezdeményezni. Azonban az utóbbi évek ingatag gazdasági környezete és a kormány új rendelkezései miatt már 2024 januárjától (vagy akár 2023 decemberétől) számíthatnak a munkavállalók fizetésemelésre. 

A magyar vállalatok 53%-a szeretne bérfejleszteni

A Profession.hu HR Körkép felmérése alapján a magyarországi vállalkozások több, mint fele tervez idén magasabb fizetéseket adni a munkavállalóinak. Az elmondásuk alapján olyan 12%-kal számolnak, de a fizetésemelés cégenként és pozíciónként eltérő lehet. 

Egyre többen számíthatnak béren felüli juttatásokra

A vállalkozások 90%-nál a juttatások mértéke meghaladja a havi 10.000 Ft-ot. Béren felüli juttatásokat a cégek 80%-a nyújt, ide tartozik a céges telefon, az útiköltség, a prémium stb. Jutalomra a vállalatok harmadánál, prémiumra a vállalatok negyedénél számíthatnak. 13. és 14. havi fizetéssel csak kevés cégnél számolhatnak a munkavállalók. A munkaadók 70%-a a juttatásokat 2024-re nézve is szeretné megtartani.

Források: 

https://adozona.hu/altalanos/Felmeres_a_2024_evi_beremelesi_tervekrol_IDA6LV

https://mandiner.hu/belfold/2023/12/mutatjuk-hogyan-emelkednek-a-fizetesek-2024-ben

Az alábbi űrlap kitöltésével egyszerűen fel tudja venni velünk a kapcsolatot. Szakképzett kollégáink segítségével könnyebb és gyorsabb a megfelelő munkatárs megtalálása.

    Author

    blog admin

    All stories by: blog admin