fbpx

Az inflációkövető bérezés dilemmája

Az inflációkövető bérezés elengedhetetlenné válása
1024 576 bapadmin

Magyarországon az inflációkövető bérezés számos cégnél általános gyakorlattá válnak. Ez biztosítja, hogy a munkavállalók a megélhetési költségek emelkedésével lépést tartó bért kapjanak. Az inflációhoz kötött bérrendszer egyfajta védelmet nyújt a munkavállalóknak az infláció pénzügyi hatásaitól, és stabilan tartja a vásárlóerejüket. De hogy alakult ez az elmúlt években és miért fontos?

Mire számíthatnak a toborzók 2023-ban?

A 2022 és 2023 közötti bérvárakozásokat összehasonlítva egyértelmű, hogy az infláció jelentős szerepet játszott az ország bérszintjének meghatározásában. Magyarországon 2022-ben az átlagos inflációs ráta 4,5% körül alakult, ami az inflációt követő bérek 4,5%-os növekedését eredményezte. Azonban 2023-ban az inflációs ráta várhatóan magasabb, 5,5% körüli lesz, ami az inflációkövető bér hasonló mértékű növekedését fogja eredményezni.

Miért kell lépést tartani az inflációval, ha munkaerő-keresésről van szó?

A magyarországi cégek számára fontos, hogy lépést tartsanak az inflációval, és ehhez igazítsák a béreket. Az inflációkövető bérrendszer követésével a cégek vonzani és megtartani tudják a legjobb szakembereket, mivel a munkavállalók nagyobb valószínűséggel maradnak olyan vállalatoknál, amelyek tisztességes és versenyképes béreket kínálnak.

Milyen kihívásokkal kell szembenézni az inflációkövető bérezés bevezetésekor?

Az inflációkövető bérek követése azonban kihívásokat is jelenthet a vállalatok számára. Például, ha az inflációs ráta magasabb a vártnál, a cégeknek több forrást kell elkülöníteniük a bérek emelkedésének fedezésére. Emellett a cégeknek szükségük lehet arra is, hogy kiigazítsák költségvetésüket és pénzügyeiket annak érdekében, hogy lépést tartsanak az inflációval és elkerüljék a pénzügyi feszültséget. Arról nem is beszélve, hogy azon munkatársak, akik infláció idején váltanak nagyobb valószínűséggel kapnak jobb fizetést, mint azok, akik már régóta a vállalatnál vannak. Így ez a problémakör sok tervezést igényel, hiszen hosszútávon az volna a cél, hogy mind a munkavállalók, mind a munkaadók jól járjanak.

Persze lépést tartani a folyamatosan változó piaccal sokszor nem könnyű. Egyelőre úgy néz ki, hogy 2023-ban is több lesz a munkahely, mint a munkavállaló, ami azt eredményezi, hogy a jó munkaerő megtalálása továbbra is nehézkes lesz. Amennyiben szeretné a feszített tempóban működő piacon is megtalálni a jól képzett szakembereket, keresse a Beck&Partners bizalommal, akik negyedéves akció keretében megfizethető csomagokat kínálnak!

 

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin