fbpx

Quiet quitting, avagy a csendes kilépés

quiet quitting csendes kilépés beck and partners fejvadászat fejvadász cég toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés
1024 683 bapadmin

A mai világban, ahol terjedő trend a hustle culture – a túlhajszolás kultúrája –, óhatatlanul felbukkant annak ellenkezője, a maximális minimum teljesítésének elve. A quiet quitting, azaz a csendes kilépés önmagában nem értelmezhető jelenség, jelezheti egy dolgozó gondolkodását, teljes motiválatlanságát vagy sajátságos munkamorálját. Ezúttal abban segítünk, ha a quiet quitting jeleit tapasztalja egy munkavállalón, hogyan tudja eldönteni, mi áll amögött.

Ezt hívjuk maximális minimumnak

A Beck and Partners operatív vezetője, Somodi Bettina a hiánytalan, de proaktivitást nélkülöző munkavégzésként írja le. „A maximális minimum munka szempontjából az, amikor valaki minden fix kötelességét, feladatát ellátja normál szinten. A szükségesnél többet viszont nem tesz bele a feladatokba, nem áll elő új ötletekkel. Nem vállal be túlórát azért, hogy a vártnál előbb befejezze a rábízottakat. Nem teljesít semennyivel sem többet annál, amit eredetileg elvártak tőle.” A toborzási szakértő szerint a munkahely szeretete és a hivatástudat az a két tényező, amely kibillentheti a dolgozókat ebből az állapotból. „Ha egy munkavállaló imádja a munkahelyét és hivatásának tekinti a szakmáját, nem éli meg fáradságként a proaktivitást, ez a normája.

Kiszámíthatóságot jelent, ha a quiet quitting jelenségét tapasztalja

Az ilyen típusú munkavállalóknál nem kell attól tartania, hogy hullámzó teljesítményt nyújtanak, stabilan ugyan azt fogják tudni hozni mindig. Ugyanakkor fontos szem előtt tartania, hogy többet sem érdemes várnia tőlük, véli Bettina. „Újító szemléletet igénylő projektet nem érdemes rájuk bízni. Arra sem lehet számítani tőlük, hogy a szükségesnél előbb elvégzik feladataikat. Hisz tudják, ha egyszer is bizonyítják, hogy többre is képesek volnának, még többet bíznának rájuk. Tarthatnak attól, hogy ezzel a tudással majd a munkaadó visszaél. Nem lehet előléptetéssel motiválni őket, mert az ilyen típusú emberek nemigen szeretnének előre lépni. Stabilitást keresnek és normál munkakörülményeket. Aki viszont ezt megajánlja nekik, elcsábíthatja őket.

Kizökkentené a megszokott mederből? Fontolja meg, hogyan!

HR-esként logikus gondolat, hogy a jobb teljesítmény érdekében ösztönző megoldásokat vessen be. Mivel azonban ezek az emberek nem tekintenek hivatásként a munkájukra, nem érdekli őket a karrierjük, így kevés klasszikus eszköze marad. Leginkább plusz pénzben vagy bármilyen kiegészítő juttatásban érdemes gondolkodnia, ha qiuet quitting tüneteit tapasztalja.

A fejvadász cég szakértője felhívja a figyelmet, hogy mindig érdemes alaposan utánajárni, miért produkálja valaki a quiet quitting jeleit. „Kérdés, hogy egy munkavállaló ilyen-e, vagy csak nem a jó poszton van? Esetleg magát a munkaadót, a felettesét nem szereti, és ezért nem tesz bele sokat a munkájába? Aki az utóbbi kategóriába esik, azt csak azzal lehet motiválni, ha megfelelő figyelmet kap és érezteti vele, hogy tényleg érdekli a munkaadóját, hogy az ambícióinak megfelelő feladatot kapjon.

Az ösztönzésükre nem feltétlen jó taktika, ha egy cég az addig minimumként elvárt teljesítés helyett emeli a lécet. Főleg, ha egyik pillanatról a másikra teszi ezt. Egy olyan munkavállaló, aki évekig azonos elvárásokkal szembesült, valószínű, hogy ennek hatására felmond. Ha kap magasabb juttatást, talán motiválható többre, de bemondásra senki nem lesz motivált.

Tudja meg, hogyan elégítheti ki a kollegái igényeit!
Csatlakozzon a recruiTECH BLUE konferencia résztvevőihez, amely eseményre ügyfelünkként 15%-kal kedvezőbb áron válthatja meg a belépőjét! Kattintson IDE a részletekért!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin