fbpx

Az őszinte kommunikáció nem csak az álláskeresők részéről alap!

Interjú őszinte kommunikáció állásinterjú fejvadász cég toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés beck and partners beck&partners
1024 576 bapadmin

A toborzási projektek során valamennyi cég a legvonzóbb adottságaira hívja fel a figyelmet. Természetes, hiszen mindenki arra törekszik, hogy a legjobb jelöltek szemében adott vállalat ajánlata kitűnjön a tengernyi pozíció közül. Ideális esetben egy cég rendelkezik kidolgozott, ismert munkáltatói márkaképpel, amely eldönti, mit és hogyan érdemes kommunikálni az álláskeresők felé. Ha ez hiányzik, egyetlen mankója marad a HR-esnek: az őszinte kommunikáció.

A legjellemzőbb torzítás a negatívumok elhallgatása

Mivel a munkaadó a legjobbját szeretné mutatni, interjúhelyzetben előfordulhat, hogy csak a pozitívumokat árulja el egy álláskeresőnek. A Beck and Partners fejvadász cég operatív vezetője, Somodi Bettina szerint azonban a pozíció teljeskörű bemutatására érdemes törekedni. „Azokat a fontos dolgokat érdemes kommunikálni, amik erős befolyással lesznek a munkavállaló mindennapjaira. Ezért például azt nem kell feltétlen elmondani, hogy melyik kollégát kerüli a többség. Ugyanakkor azt, hogy mennyire sok a feladat és emiatt lesznek húzósabb időszakokok, azt mindenképp érdemes.” A szakértő szerint már csak azért is felesleges az elhallgatás, mert amint az új kolléga megtapasztalja a realitást, kilép majd.

A munkát befolyásoló tényezőkről legyen őszinte kommunikáció!

Bettina szerint az őszinte kommunikáció határvonala az objektív tényeknél keresendő. „Minden olyasmit, ami szubjektív megítélés alapján negatív, el lehet hallgatni. Ami objektív tény és előre megjósolható, nem érdemes eltitkolni.” A szakértő szerint nem főben járó bűn, ha valaki minden negatívumról hallgat, de azt kockáztatja, hogy a jelöltben irreális elvárásokat generál. Mivel ezek az elvárások nem válhatnak valós tapasztalattá, a jelölt újonnan belépve a csalódik és rossz tapasztalatokat gyűjt. Ezt a rizikót felesleges bevállalni, szükségtelen reputációrombolás.

Manapság a rengeteg, folyton változó külső körülmény miatt még inkább felértékelődött az őszinte kommunikáció jelentősége. Stabilitást mutat, bizalmat teremt, és a másik félben tisztelet és megbecsültség érzését kelti. A mai világban ezek az értékek és megélések különösképp fontosak!

Még több kérdése merült fel a témában?
A Beck and Partners vezetősége áll a rendelkezésére: csatlakozzon interaktív webináriumunkhoz, kattintson IDE a részletekért! Ha pedig olyan szakmai dilemmája akadna, amire privát módon érdekelné a válasz, írja meg nekünk itt!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin