fbpx

Munkahelyi mobbing: mi állhat a jelenség hátterében?

munkahelyi zaklatás, munkahelyi mobbing, fluktuáció fejvadászat toborzás kiválasztás munkaerő-közvetítés
1024 576 bapadmin

A munkahelyi mobbing jelensége nem újkeletű, a róla való beszéd és a megoldási lehetőségek vizsgálata viszont időszerű. Akkor beszélhetünk már valóban zaklatásról, ha egy dolgozót rendszeresen, hosszútávon érik inzultusok mind a teljesítményét, mind a személyét illetően. A jelenség kialakulását jócskán megkönnyíti, ha következetlen a munkaszervezés, letisztázatlanok a feladatkörök és a felelősségek, és sok-sok konfliktushelyzet akad már egy átlagosan terhelt időszakban is. Ilyen környezetben zömében a pozícióféltés, a rivalizálás vagy irigység miatt alakul ki a bántalmazó helyzet. Sajnos a zaklatott fél viselkedése is hozzájárul ehhez, aki jellemzően konfliktuskerülő, nem képes kiállni önmagáért. Ha nincs magas érzelmi intelligenciával rendelkező felettese vagy pártfogója, hamar eszkalálódhat a munkahelyi mobbing.

Nehéz beazonosítani a munkahelyi mobbing jeleit, még nehezebb tenni ellene

A HR-osztályról – hacsak nem ott zajlik éppen – nagyon nehéz beazonosítani a munkahelyi mobbingot, ha az érintettek nem jelzik maguktól. A fluktuáció sok mindent jelezhet, ám ha a cég csak egyetlen részlegének vagy csoportjának sajátossága, érdemes alaposabban utánanézni. Az ottani mérgező környezetből is eredhet, de egy sor másik oka is lehet a gondnak. Éppen emiatt nem szabad pánikszerűen reagálni.

Ha a csapat egy tagja láthatóan nem része a munkahelyi közösségnek, a teljesítménye elmarad a többiekétől, és rendre az ő neve merül fel bűnbakként, esélyes, hogy munkahelyi mobbing áldozata. Azonban az ő beazonosítása is csak részmegoldás, külső szemmel nem lehet megítélni, miért viszonyulnak hozzá a kollégák úgy, ahogyan. Somodi Bettina, a Beck and Partners operatív vezetője szerint kapásból három tényező nehezíti a pontos helyzetfelismerést. „Nehezen lehet az ilyen esetekben megállapítani, hogy adott személy tett-e valamit, ami miatt mások nem tudják őt befogadni. Arról sincs információ, hogyan cselekszik közösségben, illetve, hogy valóban nem csak túlérzékeny-e az illető. Márpedig ezek mind komoly hatással vannak a csapatdinamikára. HR-esként nehéz feladat egyszerre mindenki érdekét figyelembe venni úgy, hogy a fő cél még mindig a vállalat gördülékeny működésének biztosítása.

Cikkünk folytatása ide kattintva olvasható, benne a munkahelyi mobbing kezelésére hozunk javaslatokat!

Sok szakmai dilemma nehezíti a munkáját?

Toborzással kapcsolatos kérdéseiben állunk rendelkezésére! Csatlakozzon interaktív webináriumunkhoz IDE kattintva a részletekért! Ha privát módon volna kíváncsi a szakmai meglátásainkra, írja meg nekünk itt!

Author

bapadmin

All stories by: bapadmin